Kyjev a Moskva podpísali dohody o plyne

Ukrajina a Rusko sa po tvrdých niekoľkomesačných rokovaniach dohodli na zimných dodávkach ruského zemného plynu na Ukrajinu.

31.10.2014 00:00
debata (265)
Eurokomisár Gunther Oettingerr (dole v strede),... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Rusko, Ukrajina, plyn, Šefčovič, Prodan, Novak Eurokomisár Gunther Oettingerr (dole v strede), ruský minister pre energetiku Alexander Novak (vľavo) a ukrajinský minister pre energetiku Jurij Prodan podpisujú dohodu o dodávke plynu z Ruska na Ukrajinu. V hornom rade vľavo je šéf Gazpromu Alexej Miller, v strede odchádzajúci šéf Európskej komisie José Manuel Barroso a vpravo eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý od 1. novembra bude mať na starostii energetiku.

Dohody platné do konca marca budúceho roka sa dosiahli za účasti eurokomisára pre energetiku Günthera Oettingera. Zmluvu spolu s Oettingerom podpísali ministri energetiky oboch krajín Jurij Prodan a Alexander Novak.

„Nemôže byť lepší koniec môjho mandátu,“ komentoval podpis dohody šéf Európskej komisie José Barroso, ktorý bol pri podpise. Barroso vo funkcii v piatok končí. Povedal, že dohoda sa dosiahla tak o ukrajinskom dlhu, ako aj o dočasnej zmluve o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu v zimnom období. „Niet dôvodu, prečo by Ukrajinci v zime mrzli,“ poznamenal Barroso.

Podľa Oettingera má uzavretý kontrakt hodnotu 4,6 miliardy dolárov a stane sa zárukou európskej energetickej bezpečnosti v nadchádzajúcej zime. Kyjev s pomocou Medzinárodného menového fondu a Európskej únie bude schopný uhradiť všetky svoje účty, konštatoval nemecký eurokomisár.

V najbližšom čase Ukrajina podľa Oettingera zaplatí ruskému Gazpromu 1,6 miliardy dolárov, do konca roka bude z dlhu splatených spolu 3,1 miliardy. Tranzit plynu cez ukrajinské územie do Európy bude zaistený a všetky dlhy splatené, uviedol ďalej. Rusko poskytne Ukrajine zľavu 100 dolárov na každých tisíc kubických metrov plynu, cena tak dosiahne sumu 385 dolárov.

Oettinger vyjadril nádej, že vo štvrtok uzavretá dohoda môže byť „prvým zábleskom“ nádeje na ceste k riešeniu krízy v ukrajinsko-ruských vzťahoch.

Ukrajina nedostávala ruský plyn od júna, kedy Moskva zavrela kohútiky pre chronickú neschopnosť ukrajinského Naftogazu splácať účty. Spor hrozil nielen energetickou krízou na samotnej Ukrajine, ale ohrozoval aj dodávky strategickej suroviny pre európskych spotrebiteľov. Tí sa obávali, že Ukrajinci budú dodávky pre Európu odčerpávať a Moskva kohútiky zatvorí úplne.

Kľúčovou otázkou tak bolo uhradenie dlžných čiastok, ale najmä dodávok pre nadchádzajúce zimné obdobie, ktoré ruský Gazprom požadoval uhradiť vopred. Novak vo štvrtok na tlačovej konferencii po podpise dohody povedal, že Rusko čoskoro dostane prvé 1,4 miliardy dolárov ako platbu vopred za novembrové a decembrové dodávky na Ukrajinu. Potom budú plynové dodávky obnovené. Ďalšie peniaze dostane Ukrajina z Európy na začiatku budúceho roka.

Prodan na tlačovej konferencii potvrdil, že vzhľadom na pokles ceny ropy, ktorá má vplyv na tvorbu ceny plynu, bude Ukrajina platiť Rusku do konca roka 378 dolárov a v prvom štvrťroku budúceho roka 365 dolárov za tisíc kubíkov. Oproti zmluvnej cene 385 dolárov tak bude skutočná cena nižšia.

Oettinger povedal, že dlžná ukrajinská suma 3,1 miliardy splatná do konca roka bude uhradená zo špeciálneho ukrajinského fondu. To potvrdil aj Novak, podľa ktorého dlh v tejto výške zaplatí ukrajinský Naftogaz z vlastných prostriedkov. „Majú 3,1 miliardy na účtoch, bolo to potvrdené,“ povedal Novak.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina