Centrálna banka USA ukončila podporu ekonomiky nákupom dlhopisov

Americká centrálna banka (Fed) v stredu podľa očakávania oznámila ukončenie nákupov dlhopisov, ktorými od finančnej krízy podporovala ekonomiku.

29.10.2014 22:07
debata (19)

V rámci tretieho programu nákupov dlhopisov Fed od začiatku minulého roka nalieval do ekonomiky až 85 miliárd dolárov mesačne. Tieto nákupy začal obmedzovať vlani v decembri. Od konca roku 2008 nasmeroval do ekonomiky v troch fázach nákupov štátnych a hypotekárnych dlhopisov celkovo 3,7 bilióna dolárov.

Fed vo vyhlásení vydanom po zasadnutí svojho menového výboru vyjadril dôveru v ďalšie oživovanie ekonomiky aj napriek útlmu v niektorých veľkých ekonomikách sveta.

„Výbor naďalej pozoruje v ekonomike dostatočnú silu, ktorá bude podporovať ďalšie smerovanie k maximálnej zamestnanosti v situácii cenovej stability,“ uviedol Fed. Dodal, že trh práce sa naďalej zlepšuje a miera nevyužívania pracovných síl sa značne znížila.

Ohľadom úrokových sadzieb dal Fed opäť najavo, že s ich zvyšovaním sa ponáhľať nebude a zopakoval, že základné krátkodobé sadzby zostanú po ukončení nákupov dlhopisov ešte „značnú dobu“ nízke. Ich zvyšovanie potom bude závisieť od vývoja ekonomických údajov, oznámil Fed.

Fed pripustil, že inflácia v USA je pre pokles cien energie nižšia, než sa čakalo, dodal ale, že to je len dočasné a že inflácia bude ďalej smerovať k cieľu dve percentá. Jediným z výboru, kto hlasoval proti vyhláseniu, bol prezident pobočky Fedu v Minneapolise Narayana Kocherlakota. Ten s ohľadom na nízku infláciu presadzoval odklad zvyšovania sadzieb do doby, než inflácia dosiahne dve percent.

Zlepšené hodnotenie situácie na trhu práce podľa analytikov naznačilo, že Fed by mohol začať so zvyšovaním úrokov o niečo skôr. Zatiaľ čo v posledných týždňoch ekonómovia svoje odhady začiatku zvyšovanie sadzieb odďaľovali, stredajšie oznámenia zapôsobilo opačne. Analytici podľa ankety agentúry Reuters v stredu zmenili priemerný odhad z októbra 2015 na september. Ešte nedávno sa počítalo s ich zvyšovaním od polovice budúceho roka.

Mierne priblíženie šance na rast sadzieb prehĺbilo stredajšie straty na akciovom trhu. Kurz dolára, naopak, zastavil pokles a oživil. Vzrástli tiež výnosy amerických štátnych dlhopisov.

Aj napriek ukončeniu nákupov dlhopisov, ktoré bolo hlavným nástrojom neštandardného „kvantitatívneho uvoľňovania“, má menová politika Fedu naďalej ďaleko do normálneho stavu.

Základná úroková sadzba zostáva od decembra 2008 prakticky na nule a súvaha Fedu sa kvôli nákupom dlhopisov zvýšila na viac ako štyri bilióny dolárov, čo je osemnásobok úrovne pred krízou.

Posledné kolo nákupov dlhopisov bolo na rozdiel od zásahov v čase krízy a krátko po nej hodnotené nejednoznačne. Väčšina predstaviteľov Fedu zdôrazňovala, že nákupy držia dlhodobé úroky na minime, čo prospieva firmám aj domácnostiam. Veľa ekonómov ale poukazovalo na to, že nič také sa nedá dokázať a že jediným výsledkom intervencií Fedu bol rast cien akcií.

Počas tohto roka americká ekonomika zosilňovala aktivitu a zlepšovala sa aj situácia na trhu práce, ktorého zdravie je pre Fed kľúčovým ukazovateľom. V druhom štvrťroku ekonomika oživila zo zimného prepadu a vzrástla o 4,6 percenta, teda najrýchlejšie za dva a pol roka. Miera nezamestnanosti v Spojených štátoch klesla v septembri na šesťročné minimum 5,9 percenta.

Nedávny vývoj globálnej ekonomiky však posilnil úvahy, že Fed možno bude musieť nulovými krátkodobými úroky podporovať ekonomiku dlhšie, než sa čakalo. Európska ekonomika je naďalej v stagnácii a útlm rastu zažíva Čína, ktorá je druhou najväčšou ekonomikou sveta po USA.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed