Daňové úniky sťaží dohoda o výmene informácií v 51 štátoch

Zástupcovia 51 krajín v stredu v Berlíne podpísali dohodu o výmene daňových informácií.

29.10.2014 16:36
debata (4)

Dokument, ktorý začne platiť od roku 2017, by mal prispieť k obmedzeniu daňových únikov, povedal na tlačovej konferencii po podpise zmluvy nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. K dohode sa okrem krajín Európskej únie pripojili aj niektoré doterajšie daňové raje, napríklad Kajmanské ostrovy alebo Lichtenštajnsko.

„Automatická výmena informácií je pilier mosta, ktorý nás dovedie k lepšej medzinárodnej daňovej spravodlivosti,“ povedal Schäuble. „Daňové úniky sa už neoplatia,“ dodal nemecký minister.

Na základe dnes podpísanej dohody si budú krajiny, ktoré sa k nej pripojili, pravidelne a bez potreby osobitného požiadanie odovzdávať informácie o pohyboch na bankových účtoch. Každý štát tak získa informácie o tom, komu z jeho občanov boli na zahraničné konto pripísané úroky, dividendy, alebo mimoriadne príjmy.

Podľa Schäubleho dohoda výrazne obmedzí priestor pre zatajovanie príjmov a tým aj neoprávnené znižovanie daňového základu poplatníkov. „Bankové tajomstvo vo svojej starej forme je tým prekonané,“ povedal nemecký minister.

Zmluva podľa Schäubleho tiež umožní vyhnúť sa v budúcnosti podobným diplomatickým problémom, aké v minulosti vyvolala snaha nemeckých úradov získať informácie o nemeckých občanoch, ktorí sa snažili ukryť peniaze vo švajčiarskych bankách. Vo Švajčiarsku spôsobilo pobúrenie, že nemeckí daňoví inšpektori pre boj proti daňovým únikom nakúpili dáta o účtoch, ktoré hackeri ukradli zo švajčiarskych bánk.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dane