Brusel schválil upravené rozpočty Francúzska a Talianska

Európska komisia schválila rozpočty Francúzska a Talianska pre budúci rok po tom, čo obidva štáty sľúbili dodatočné opatrenia na zníženie rozpočtových deficitov.

28.10.2014 20:00
debata (1)

Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Jyrki Katainen v utorňajšom vyhlásení podľa agentúry Reuters uviedol, že v upravených rozpočtových plánoch nenarazil na žiadne prípady „mimoriadne závažného porušenia“ pravidiel Európskej únie.

Komisia minulý týždeň vyzvala Francúzsko a Taliansko, aby vysvetlili, prečo návrh ich rozpočtov na budúci rok nespĺňa dohodnuté ciele. Vlády oboch krajín preto v pondelok sľúbili dodatočné úsporné opatrenia. Taliansky deficit by mal v ich dôsledku klesnúť o zhruba 4,5 miliardy eur a francúzsky deficit by sa mal znížiť o 3,6 až 3,7 miliardy eur.

Taliansko a Francúzsko teraz s podporou niektorých ďalších európskych krajín usilujú o zmenu nasmerovania únijnej rozpočtovej politiky od úsporných opatrení na podporu ekonomiky. Proti tomu sa však stavia Nemecko, ktoré je najväčšou európskou ekonomikou.

Terčom kritiky Bruselu sa minulý týždeň stalo aj Rakúsko, ktoré v utorok sľúbilo dodatočné opatrenia na zníženie rozpočtového deficitu v budúcom roku o 0,3 percenta hrubého domáceho produktu, čo zodpovedá zhruba jednej miliarde eur.

Európska únia v júni ukončila konanie pre nadmerný deficit s šiestimi členskými krajinami, vrátane Rakúska. To teraz sľubuje napríklad obmedzenie byrokracie a dotácií či opatrenia proti daňovým podvodom. Počíta tiež s pomalším rastom penzií a miezd.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet #Európska únia #Francúzsko