WTO sa snaží zachrániť globálnu dohodu pred totálnym krachom

Šéf Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Roberto Azevedo sa bude spolu s vyslancami členských krajín snažiť zachrániť globálnu dohodu o uvoľnení colných bariér obchodu pred definitívnym krachom.

22.10.2014 08:52
debata (3)

Prvú takúto celosvetovú obchodnú dohodu za takmer 20 rokov existencie WTO torpédovala v lete India, ktorej zástupcovia v utorok opäť odmietli zmeniť postoj. Konečné fiasko po viac než desaťročných rokovaniach by bolo ťažkou ranou pre reputáciu WTO a vyvolalo by otázky o budúcnosti organizácie a globálneho systému, ktorého je oporou.

Azevedo na stredu zvolal krízovú schôdzku s vyslancami jednotlivých členských krajín, aby zistil, či je ešte možné niečo robiť, alebo či bude potrebné zmeniť celú štruktúru rokovaní. „Či a kedy dosiahneme pokrok, bude v našich rukách,“ povedal Azevedo vyjednávačom na utorňajšom zasadnutí Všeobecnej rady WTO. Minulý týždeň šéf WTO povedal, že príliš veľké nádeje na prielom nedáva.

Podľa niektorých diplomatov malo byť dnešné zasadnutie rady konečným termínom pre vyjadrenie Indie. Tá v júli vetovala dohodu o zmiernenie colných a ďalších bariér obchodu, ktorú v decembri dohodli ministri 160 členských krajín organizácie na Bali. Diplomati dúfali, že táto zmluva bude krokom k novým rokovaniam o širšej dohode, o ktorej WTO rokovala bezúspešne od roku 2001.

India v dohodu zablokovala, pretože nemienila ustúpiť zo svojich požiadaviek na možnosť rozsiahleho skladovania a distribúcie dotovaných potravín, čo by nové pravidlá neumožňovali. Zástupcovia indického ministerstva obchodu v utorok podľa agentúry Reuters potvrdili, že Dillí od svojho postoja neustúpi.

Hovorca WTO Keith Rockwell konštatoval, že podobnú situáciu, keď svetové obchodné rokovania sú zablokované celé desaťročia, ešte nezažil. „Dochádzalo k niektorým dosť príšerným situáciám, toto je ale pre ohromnú neistotu a zložitosť unikátne,“ povedal.

Bez novej globálnej dohody je podľa expertov do budúcna ohrozená aj úloha WTO pri riešení a urovnávaní obchodných sporov medzi krajinami. Hrozí, že svet sa rozdelí do niekoľkých veľkých obchodných blokov a význam WTO na riešenie sporov s rozpadom jednotného systému upadne.

WTO odhadovala, že dohoda spočívajúca v zmiernení colných a ďalších bariér obchodu by zvýšila hodnotu globálneho obchodu o jeden bilión dolárov na zhruba 23 biliónov dolárov ročne. Počas rokov by vďaka nej mohlo vzniknúť až 21 miliónov pracovných miest, najmä v rozvojových krajinách.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #WTO