Švédska firma žaluje Nemecko za odstavenie jadrovej energetiky

Švédsky energetický koncern Vattenfall požaduje v arbitráži od Nemecka 4,7 miliardy eur ako odškodné za zmarenú investíciu kvôli rozhodnutiu nemeckej vlády odstaviť všetky jadrové elektrárne.

16.10.2014 09:45
debata

Podľa serveru Spiegel Online to v stredu v hospodárskom výbore Spolkového snemu oznámil nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

Nemecká vláda po havárii japonskej jadrovej elektrárne Fukušima v roku 2011 rozhodla o predčasnom uzatvorení všetkých jadrových elektrární v krajine. Jadrové zdroje by mali prestať dodávať elektrinu do siete najneskôr v roku 2022.

Vattenfall sa pre rozhodnutie nemeckej vlády obrátil na rozhodcovský súd Svetovej banky vo Washingtone. Švédsky koncern je presvedčený, že Berlín odklonom od jadrovej energetiky obmedzil jeho vlastnícke práva. Vattenfall v Nemecku vlastní podiel 67 percent v jadrovej elektrárni Brunsbüttel, polovicu v elektrárni Krümmel a 20 percent v elektrárni Brokdorf. Celkový podiel koncernu na výrobe elektriny z jadra v Nemecku je sedem percent.

Nemecké koncerny E.ON a RWE, ktoré v krajine prevádzkujú zvyšné jadrové elektrárne, nemajú ako domáce podniky možnosť domáhať sa rovnako ako Vattenfall odškodnenie za zmarenú investíciu na rozhodcovskom súde. Firmy ale podali žalobu k nemeckému ústavnému súdu, podľa ktorej odklon od jadra znehodnotil ich vlastníctvo. Súd vo veci zatiaľ nerozhodol. Ak by však firmám vyhovel, podľa odborníkov by mohli oba koncerny požadovať od štátu celkovo až 15 miliárd eur.

Nemecko sa rozhodlo opustiť jadrovú energiu po havárii vo Fukušime, ktorá bola jedným z najhorších prípadov úniku radiácie v histórii. Výkon jadrových elektrární by podľa plánu nemeckej vlády mali nahradiť obnoviteľné zdroje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #jadrová elektráreň