Írsko má po šiestich rokoch prvý rozpočet bez drastických úspor

Írska vláda v utorok predstavila prvý rozpočet od roku 2007, ktorý neobsahuje zvyšovanie daní a znižovanie výdavkov.

14.10.2014 19:13
debata (2)

Írsko tak končí šesťročnú éru drastických úspor, ku ktorým ho prinútila hlboká finančná kríza. Ukončenie úsporného režimu Dublinu umožnil nečakane silný rast ekonomiky, ktorej výkon tento rok podľa vlády vzrastie o 4,7 percenta a v budúcom roku o 3,9 percenta.

Minister financií Michael Noonan počíta v rozpočte na budúci rok so znížením daní a zvýšením výdavkov v sume zhruba jednej miliardy eur. Pôvodne vláda plánovala ďalšie úsporné opatrenia v objeme dvoch miliárd eur, teraz ale stavia na silné oživenie ekonomiky sprevádzané rastúcimi daňovými príjmami.

Noonan predpokladá, že rozpočtový deficit v budúcom roku klesne aj bez ďalších úspor prvýkrát od roku 2007 pod hranicu troch percent hrubého domáceho produktu (HDP).

Írsko sa vlani v decembri stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá úspešne dokončila medzinárodný záchranný program, na ktorom sa krajina dohodla v roku 2010 s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Do krízy Írsko dostali miestne banky, ktoré pre krach realitného trhu prestali byť solventné a vláda sa zaručila za všetky ich záväzky.

V posledných šiestich rokoch vláda vzala z ekonomiky formou zvyšovania daní a znižovania výdavkov celkovo 30 miliárd eur. To predstavuje asi 20 percent ročného HDP krajiny.

Noonan predstavil návrh zníženia najvyššej sadzby dane z príjmov o jeden bod na 40 percent a zvýšenie prahov pre platby tejto dane. Začiatkom roku 2016 čakajú Írsko parlamentné voľby.

„Prešli sme dlhú cestu, aby sme sa dostali až sem, bez podpory a odolnosti írskeho ľudu by ale naša ekonomika rast neobnovila. Verím, že tento rozpočet je pre Írsko v túto chvíľu správny prístup,“ povedal Noonan, ktorého citovala agentúra Reuters.

Minister tiež predstavil plán reformy zdanenia firiem, ktorý má zrušiť zložitý daňový režim umožňujúci nadnárodným spoločnostiam ušetriť miliardy dolárov na daniach zo zahraničných ziskov.

Írsky režim daní pre zahraničné firmy je tŕňom v oku Európskej únii a Spojeným štátom, pretože najmä technologickým gigantom typu Apple alebo Google umožňuje výrazne znižovať daňové odvody.

Európska komisia na konci septembra obvinila Írsko, že jeho daňové rozhodnutia v prospech americkej spoločnosti Apple mohli byť nelegálnou štátnou pomocou, ktorú je možné od firmy vymáhať späť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Írsko #HDP