Nemecká vláda zhoršila prognózu rastu

Nemecké ministerstvo hospodárstva zhoršilo svoje prognózy ekonomického rastu krajiny na 1,2 % v tomto roku a na 1,3 % v roku 2015.

14.10.2014 15:07
debata (5)

Dôvodom sú podľa ministerstva kríza v zahraničí a slabý rast globálnej ekonomiky. Aprílová prognóza rátala s tým, že najväčšia európska ekonomika v tomto roku posilní o 1,8 % a v budúcom roku o 2 %. Nemecká ekonomika mala dobrý štart do tohto roku, v druhom kvartáli však oslabila o 0,2 %. Slabé údaje z ekonomiky, vrátane poklesu exportu, poukazujú na to, že nemecká ekonomika mohla v treťom kvartáli stagnovať. Niektorí analytici v súvislosti s tretím kvartálom varujú pred recesiou, predovšetkým vzhľadom na to, že oslabila dôvera podnikateľov a investorov.

Ministerstvo ďalej odhaduje, že export krajiny v tomto roku posilní o 3,4 % a v budúcom roku o 4,1 %. Dovozy by mali rásť v roku 2014 o 4,0 % a v nasledujúcom roku o 5,5 %. To znamená, že zahraničný obchod Nemecka oslabí v tomto roku o 0,1 percentu­álneho bodu a v nasledujúcom roku o 0,3 percentu­álneho bodu, uviedlo ministerstvo.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #eurozóna #HDP