Slovensko v septembri zostalo v deflácii

Slovensko v septembri zostalo štvrtý mesiac po sebe v deflácii. Tempo medziročného poklesu spotrebiteľských cien v súlade s odhadmi analytikov spomalilo na 0,1 percenta z 0,2 percenta v auguste. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Štatistický úrad SR.

13.10.2014 10:07
debata (1)

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny na Slovensku stúpli v septembri o 0,1 percenta, v auguste klesli o 0,2 percenta.

Deflácia zvyčajne zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií kvôli očakávaniu nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. Slovensko bolo v deflácii aj tento rok na jar.

Ceny potravín, ktoré majú veľký podiel na spotrebiteľskom koši, v septembri spomalili tempo medziročného poklesu na 1,6 percenta z augustového poklesu 1,7 percenta. Slovenskí farmári už skôr upozornili, že výkupné ceny poľnohospodárskych a potravinárskych produktov klesli vďaka dobrej úrode a kvôli ruským sankciám na dovoz potravín zo západných krajín.

Slovenská centrálna banka (NBS) v poslednej prognóze odhadla, že spotrebiteľské ceny v krajine sa tento rok nezmenia. NBS už skôr výhľad inflácie na tento rok znižovala. V budúcom roku by ceny tovarov a služieb na Slovensku mali stúpnuť o 1,2 percenta.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia