USA vyzvali Európu, Japonsko a Čínu k väčšej podpore ekonomiky

Americký minister financií Jack Lew vyzval vlády v Európe, Japonsku a Číne k väčšej podpore hospodárskeho rastu.

11.10.2014 17:45
debata (50)

Vo svojom prejave na zasadnutí Medzinárodného menového fondu (MMF) tiež vyzval popredné svetové ekonomiky, aby dodržiavali svoj ​​záväzok, že sa vyhnú devalváciám domácej meny s cieľom zabezpečiť si konkurenčnú výhodu.

„Európski predstavitelia by sa mali zamerať na prehodnotenie politiky, ktoré by riešilo pretrvávajúci slabosť dopytu,“ uviedol minister. Dodal, že rast japonskej ekonomiky zrejme zostane v tomto aj budúcom roku slabý, a poukázal na rastúce hrozby pre čínske hospodárstvo.

Japonsko by podľa Lewa malo byť dôraznejšie pri implementácii potrebných štrukturálnych reforiem podporujúcich hospodársky rast. Číne minister odporučil, aby kládla väčší dôraz na domácu spotrebu.

Lew síce vo svojom prejave nespomenul Nemecko, podľa agentúry AP sa však jeho výroky ohľadom Európy týkali predovšetkým neochoty tejto krajiny prikročiť k rozsiahlejšej podpore hospodárskeho ras­tu.

Nemecká ekonomika v poslednej dobe javí známky útlmu, čo posilňuje obavy z jej návratu do recesie. Donedávna sa pritom o nemeckej ekonomike hovorilo ako o hlavnom motore hospodárskeho oživenia v Európe.

Európska centrálna banka (ECB) sa snaží podporovať hospodársky rast v Európe uvoľnenou menovou politikou, napríklad nízkymi úrokovými sadzbami. Japonský minister financií Taró Aso však upozornil, že európsku ekonomiku je potrebné stimulovať aj pomocou rozpočtových výdavkov. „Zo skúseností Japonska je jasné, že samotná menová politika nestačí. Treba využiť tiež fiškálnu politiku,“ vyhlásil.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa však domnieva, že zvyšovanie vládnych výdavkov nie je vhodným prostriedkom na riešenie problémov európskej ekonomiky. „Stopercentne súhlasím s tým, že musíme zabezpečiť výraznejší rast. Toho však nemožno dosiahnuť vypisovaním šekov,“ vyhlásil Schäuble pred zasadnutím MMF.

Fond tento týždeň znížil odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky na 3,3 percenta z predtým predpokladaných 3,4 percenta. Rastovú prognózu na budúci rok zhoršil o 0,2 percentu­álneho bodu na 3,8 percenta.

MMF znížil tiež hospodársky výhľad eurozóny. Upozornil, že existuje tridsaťpercentná pravdepodobnosť, že sa eurozóna v budúcom roku dostane do deflácie, a takmer styridsaťpercentná pravdepodobnosť, že sa vráti do recesie.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #Japonsko #Čína #USA