Európa by podľa šéfa Euroskupiny mala odmeňovať reformy

Európa by mala vytvoriť novú dohodu, ktorá by vlády, uskutočňujúce hospodárske reformy, odmeňovala lacnými finančnými prostriedkami na investície a väčšiu voľnosťou pri konsolidácii verejných financií.

11.10.2014 12:17
debata (5)

Agentúre Reuters to povedal šéf ministrov financií eurozóny, teda takzvanej Euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem.

Návrh prichádza v čase, keď Európa nutne potrebuje podporiť hospodársky rast, aby tak znížila nezamestnanosť a zlepšila stav verejných financií.

„Mali by sme sa snažiť formulovať novú rastovú dohodu pre Európu,“ povedal Dijsselbloem.

Jeho zámerom je prepojiť menovú politiku Európskej centrálnej banky, hodnotenie rozpočtových politík členských krajín eurozóny, pokrok v štrukturálnych reformách a investičné plány, píše Reuters.

„Skúmame rozpočty, reformy, činnosť ECB, zvažujeme, ako posilniť investície. Teraz sú tieto postupy oddelené, ja by som ich rád prepojil,“ vyhlásil Dijsselbloem. „Stálo by za námahu dať tieto štyri prvky dohromady a mať politickú dohodu o spôsobe ich prepojenie,“ dodal.

Vlády by podľa neho mali byť odmeňované za reformy obnovujúce dôveru v ekonomiku, posilňujúce konkurencieschop­nosť, lákajúce investorov a podporujúce výskum a vývoj aj kvalitu pracovnej sily. Touto odmenou by mali byť voľnejšie ciele pri konsolidácii rozpočtu a lacné peniaze na investície do konkrétnych projektov, ktoré by podporovali hospodársky rast. Tieto peniaze by mohli pochádzať napríklad z Európskej investičnej banky.

Dijsselbloem chce podľa agentúry Reuters svoj ​​návrh oficiálne predstaviť vedúcim činiteľom eurozóny 23. októbra, kedy sa koná summit Európskej únie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #eurozóna