Fínsko prišlo o najvyšší rating

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's v piatok znížila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Fínska o jeden stupeň na AA+ z pôvodnej najvyššej možnej známky AAA.

11.10.2014 09:41
debata (6)

Fínsko tak vypadlo zo skupiny niekoľkých európskych krajín so špičkovým ratingom. Standard & Poor's svoj ​​krok vysvetlila pretrvávajúcimi problémami spojenými s ekonomickým rastom krajiny.

Ekonomická aktivita krajiny sa zatiaľ nevrátila na úroveň z roku 2008. Fínsky vývoz zasiahli krízy v eurozóne, problémy s domácou produkciou mobilných telefónov a papierenského priemyslu, ako aj kríza na Ukrajine, ktorá zhoršila vzťahy medzi Západom a Ruskom, jedným z hlavných fínskych vývozných trhov. Fínska ekonomika by podľa odhadov mala tento rok klesnúť tretí rok v rade. Mierne oživenie by mohlo prísť v budúcom roku.

"Zníženie odráža náš názor na riziko, že fínska ekonomika by mohla zažiť dlhotrvajúcu stagnáciu pre starnúcu populáciu a znižujúcu sa pracovnú silu, slabnúci zahraničný dopyt, stratu podielu na svetovom trhu v kľúčovom sektore informačných technológií, štrukturálnemu zníženie výdavkov dôležitého sektora lesníctva a relatívne rigídnemu pracovnému trhu, "uviedla S&P v sprievodnej správe.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým nižšie je riziko, že hodnotený štát alebo firma nebude mať na splácanie záväzkov, a tým nižšie budú jeho úverové náklady.

Najvyšší rating majú u troch popredných svetových ratingových agentúr teraz dva štáty platiace eurom – Nemecko a Luxembursko, poznamenala agentúra Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Standard & Poor's #Fínsko