MMF znížil odhad svetového rastu

Svetová ekonomika porastie v tomto roku o 3,3 percenta, teda rovnako slabým tempom ako vlani a o niečo menej, než sa doteraz čakalo.

07.10.2014 15:37
debata (2)

Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) v utorňajšom polročnom výhľade svetovej ekonomiky. Už v júlovej aktualizácii fond znížil odhad tohtoročného rastu na 3,4 percenta z aprílovej prognózy 3,7 percenta. Pre budúci rok MMF čaká ďalšie oživenie, odhad ale zhoršil na 3,8 percenta z doterajších štyroch percent.

K zníženiu poslednej prognózy najviac prispelo najmä výrazné zhoršenie v Brazílii, ktorá je najväčšou ekonomikou Latinskej Ameriky, a zosilnené dopady prudkého útlmu v Rusku a hlbokej krízy na Ukrajine na okolité krajiny.

Na druhej strane Spojené štáty porastú podstatne rýchlejšie, než fond doteraz uvádzal. V rámci celého vyspelého sveta to ale vyrovná výrazne zhoršený výhľad najväčších ekonomík eurozóny a Japonska.

Odhad pre tohtoročný rast v Spojených štátoch MMF zvýšil o pol percentuálneho bodu na 2,2 percenta, pretože najväčšia svetová ekonomika v druhom štvrťroku prekonala zimný pokles výrazným oživením.

Pre eurozónu ale fond znížil prognózu o 0,3 bodu na 0,8 percenta a zhoršil ju aj na budúci rok. Prudko pritom klesli odhady pre Nemecko, Francúzsko a Taliansko. Celkovo však zostala predpoveď fondu pre rast vyspelého sveta bezo zmeny na 1,8 percenta so zrýchlením rastu na 2,3 percenta v roku 2015.

Útlm v Rusku, ktoré tento rok zaznamená iba nepatrný rast, bude mať podľa MMF zvýšený vplyv na ostatné krajiny Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), ktorých celkový rast sa tak tento rok spomalí na dvojpercentný tempo, zhruba polovicu minuloročného výkonu. Budúci rok síce Rusko zostane slabé, SNS však obnoví štvorpercentný ras­t.

Okolo 2,5 percenta sa bude tento rok aj budúci rok pohybovať rast aj na Slovensku a v Česku.

MMF tiež výrazne zhoršil výhľad pre Blízky východ a Afriku, čo súvisí s nárastom napätia a konfliktov v týchto oblastiach. Rozvíjajúce sa krajiny Ázie na čele s Čínou by mali ďalej silno rásť, aj keď dlhodobo pomalším a udržateľnejším tempom, konštatuje fond.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF #HDP