Samsung očakáva pokles zisku, predáva menej mobilov

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung Electronics očakáva za tretí štvrťrok pokles zisku o takmer 60 percent na najnižšiu hodnotu za viac než tri roky. Dôvodom je slabý predaj inteligentných telefónov.

07.10.2014 10:33
debata

Výhľad predaja inteligentných telefónov na štvrtý štvrťrok je zatiaľ podľa vyhlásenia spoločnosti neistý a za celý rok by tak Samsung mohol vykázať prvý pokles zisku od roku 2011.

Samsung je najväčším výrobcom smartfónov na svete. Jeho podiel na trhu s inteligentnými telefónmi však podľa údajov Strategy Analytics v posledných dvoch štvrťrokoch klesol. V segmente prémiových telefónov ho prekonáva konkurenčný Apple so svojím prístrojom iPhone, v segmente lacnejších prístrojov potom čínski konkurenti Lenovo a Xiaomi.

Firma v utorok oznámila, že podľa predbežných výsledkov sa jej prevádzkový zisk za tretí štvrťrok zrejme znížil z minuloročného rekordu o 59,7 percenta na 4,1 bilióna wonov (približne 3 miliardy eur). To je najhorší výsledok od druhého štvrťroku 2011. Zisk tiež klesol už štvrtý štvrťrok za sebou. Analytici oslovení agentúrou Thomson Reuters očakávali zníženie na 5,6 bilióna wonov. Tržby majú klesnúť o pätinu.

V mobilnej divízii sa má zisk prepadnúť na viac ako dva bilióny wonov z vlaňajších 6,7 bilióna wonov. Mobilná divízia sa vlani na celkovom prevádzkovom zisku podieľala takmer 70 percentami. Mnoho analytikov a investorov sa domnieva, že mobilná divízia Samsungu má svoje najlepšie dni za sebou.

Svetlým bodom je dlhodobo čipová divízia. Samsung v pondelok oznámil, že investuje 14,7 miliardy USD do novej továrne na výrobu čipov v Kórei. V továrni má vzniknúť 150 000 nových pracovných miest.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón