Samsung chystá továreň na čipy za 14,7 miliardy USD

Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung Electronics Co Ltd. plánuje investovať 14,7 miliardy dolárov do výstavby novej továrne na výrobu čipov v Južnej Kórei. Samsung je najväčším svetovým výrobcom pamäťových čipov a nový závod má pomôcť posilniť jeho konkurencieschopnosť v polovodičovom odvetví, ktoré vďaka dopytu po mobilných prístrojoch vykazuje stabilný rast.

06.10.2014 09:20
debata

Samsung vsádza na polovodiče v čase, keď jeho zisk z predaja inteligentných telefónov klesá. V továrni sa majú vyrábať buď logické alebo pamäťové čipy, dodala firma vo vyhlásení s tým, že rozhodnutie o zameranie produkcie zatiaľ nepadlo.

Závod sa bude nachádzať približne 75 kilometrov južne od Soulu. Výstavba by mala byť dokončená v druhej polovici roka 2017.

Čipová divízie bude zrejme osamelým svetlým bodom v inak slabých výsledkoch hospodárenia juhokórejskej firmy za tretí štvrťrok. Zisk hlavnej divízie inteligentných telefónov prudko klesá kvôli úspechom konkurenčnej firmy Apple a čínskych výrobcov mobilných telefónov, ako Lenovo a Xiao.

Analytici oslovení agentúrou Thomson Reuters očakávajú, že štvrťročný zisk bude činiť 5,6 biliónov wonov (približne 4,2 miliardy eur), čo bude najslabší výkon firmy od štvrtého štvrťroka 2011.

Niektorí analytici očakávajú, že čipová divízia by mohla mať v treťom štvrťroku vyšší prevádzkový zisk než divízia mobilných telefónov. Stalo by sa tak prvýkrát za viac ako tri roky.

Podmienky na trhu s pamäťovými čipmi zostávajú priaznivé. Pomáha silnejší dopyt po osobných počítačoch a serveroch, než sa čakalo. Hráčom na trhu, vrátane Samsungu, sa tiež darí organizovať rozširovanie kapacity iba veľmi opatrne, aby ponuka na trhu nebola vysoká a neprevyšovala výrazne dopyt.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #čip