Projekt plynovodu South Stream pokračuje, tvrdia Rusi

Projekt plynovodu South Stream (Južný prúd) stále pokračuje. Vyhlásil to v sobotu ruský minister energetiky Alexander Novak.

05.10.2014 19:28
debata (9)

Už skôr sa pritom objavili obavy, že Európska únia by mohla stratiť entuziazmus v súvislosti s týmto projektom. Plynovod by mal podľa odhadov stáť 40 miliárd USD. Plynovod by mal dodávať plyn z Ruska do Európy a obchádzať pritom Ukrajinu.

„Projekt Južného prúdu sa nezastavil,“ povedal Novak pre agentúru Interfax. "Dohody, ktoré sú už podpísané, platia. Nemôžu byť jednostranne zrušené,“ doplnil. Celý projekt ešte musí schváliť EÚ, ktorá sa pokúša znížiť svoju závislosť na ruskom plyne. Dodávky z Ruska v súčasnosti pokrývajú 30 % európskych potrieb. Európska komisia už skôr uviedla, že projekt nie je v súlade s pravidlami EÚ, keďže neumožňuje prístup tretím stranám.

Projekt sa podľa Novaka dostal do problémov, keď pracovná skupina Európskej komisie, ktorá sa zaoberala plynovodom, zastavila svoju činnosť. „Dúfame, že s nástupom novej komisie budú práce pokračovať,“ povedal ruský minister.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #South Stream