Košický U.S. Steel začína hovoriť o náboroch ľudí

Najprv hrozba odchodu zo Slovenska, teraz ambiciózne plány s košickou fabrikou. Najväčší zamestnávateľ na východe Slovenska, U.S. Steel Košice, plánuje v najbližších rokoch opäť výraznejšie investovať do svojej prevádzky.

05.10.2014 12:00
us steel, košice, budova Foto:
Oceliarne patria medzi najväčších zamestnávateľov na Slovensku.
debata (12)

Do roku 2016 by mala fabrika s americkým investorom zmodernizovať kotly za približne 80 miliónov eur. Spustiť by časom mohli aj novú výrobnú linku, ktorá si vyžiada výstavbu novej haly. S ňou by došlo aj k prijímaniu nových zamestnancov. Podľa informácií denníka Pravda by malo ísť o lakoplastovú lin­ku.

Lakoplastové plechy sa využívajú napríklad ako strešné krytiny. To, že v hre môže byť v budúcnosti rast zamestnanosti, potvrdil v exkluzívnom rozhovore pre Pravdu Miroslav Kiraľvarga, viceprezident pre vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania v U.S. Steel Košice.

„Nevylučujem, že o niekoľko rokov bude v košickej fabrike nejaká väčšia investícia, ktorá bude znamenať aj postavenie novej haly a linky, čo vyústi k naberaniu nových zamestnancov. Z pohľadu dlhodobých plánov nemožno hovoriť, že sme stále na odchode, pretože nie sme,“ povedal Kiraľvarga bez ďalších podrobností. Momentálne pre košickú fabriku pracuje zhruba 10 400 ľudí a nepriamo cez svoje dcérske spoločnosti zamestnáva ďalších 2–tisíc ľudí.

Tento rok až na niektoré udalosti, ako je napríklad posledné prepúšťanie vyše 600 ľudí v Krompachoch, praje zamestnanosti. Na Slovensku celkovo zamestnanosť medziročne stúpla asi o 20-tisíc ľudí. V prípade amerického U.S. Steelu platí, že spoločnosť ešte pred dvoma rokmi zvažovala odchod zo Slovenska a hovorilo sa o príchode investora z Ukrajiny alebo Ruska. Na východe napokon Američanov presvedčili úľavy a pomoc od štátu.

U.S. Steel sa zaviazal, že tu zostane najbližších najmenej päť rokov. Investor má dostať dotácie za elektrinu vyrobenú v podnikovej elektrárni 14,8 milióna eur ročne. Podporu bude môcť košický závod čerpať 15 rokov.

V oceliarňach sa o novej linke hovorí zatiaľ neoficiálne. „Zatiaľ nechce vedenie o novej linke a hale nič konkretizovať. Počul som o tom, ale všetko sa musí schvaľovať v centrále v Pittsburghu,“ povedal predseda Rady odborov U.S. Steel Košice Mikuláš Hintoš. Zároveň potvrdil, že by prípadná nová lakoplastová linka mala využitie.

„Teraz je linka využitá na 100 percent, hotovostne nás drží nad vodou práve tento výrobok. Záujem o lakoplastové plechy je na trhu obrovský. Je to výrobok s vyššou pridanou hodnotou,“ doplnil Hintoš.

Aktuálne firma tvrdí, že prechádza úspornými zmenami, ale bez toho, aby sa v najbližšom období výrazne menil počet jej zamestnancov. Okrem prirodzeného odchodu ľudí do dôchodku.

„Fabrika tiež pokračuje v programe, keď zamestnanci, ktorí na svoju žiadosť pôjdu do predčasného dôchodku, dostanú od firmy 12–mesačné odstupné. Na každom riaditeľovi jednotlivých divíznych závodov je, aby rozhodol, či človeka pustí za 12 platov, resp. za počet platov, ktoré mu zostávajú do dôchodku. Pracovné miesto sa potom buď zruší a práca sa rozdelí medzi ostatných, alebo si toho človeka fabrika nechá,“ vysvetľuje Hintoš.

Fabrika chce takýmto spôsobom okresať administratívu, v ktorej pracuje zhruba 2 600 zamestnancov. Výška odchodného je stanovená ako násobok počtu mesiacov od skončenia pracovného pomeru do termínu dovŕšenia dôchodkového veku zamestnanca a výšky jeho priemerného mesačného zárobku, maximálne však vo výške ročného priemerného platu. Administratívni pracovníci vo fabrike zarábajú v tomto roku priemerne okolo 1 900 eur mesačne, čo je pri 12–mesačnom odstupnom okolo 23–tisíc eur. Naposledy sa program predčasných odchodov z firmy realizoval pred dvoma rokmi. Zo 420 vtedajších žiadostí vyhovelo vedenie zhruba 180 zamestnancom.

„Veľa ľudí sa teraz prihlásilo z výroby. Tým sa vyhovie len vo veľmi malom percente. Technicko– hospodárski zamestnanci, pre ktorých je to určené, sa v takom počte neprihlásili. Pôvodne sa malo vyhovieť 100 zamestnancom, prihlásilo sa okolo 70 – 80 ľudí. Z toho treba ešte selektovať, ktoré pracovné miesto zrušiť a ktoré nie,“ doplnil Hintoš.

Americké oceliarne získali štátne stimuly pri vstupe na Slovensko v roku 2000. Daňové prázdniny košickému závodu vypršali pred štyrmi rokmi. Stimuly, ktoré dostali od vlády nedávno, boli v oblasti energetiky a ochrany životného prostredia. U.S. Steel by mal za to udržať v regióne zamestnanosť. Oceliarom naďalej spôsobuje problém pretrvávajúci nadbytok výrobných kapacít na európskom trhu s oceľou, čo tlačí nadol aj jej samotnú cenu. Problémom sú aj vysoké koncové ceny energií na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #U. S. Steel