Euro sa už obchoduje s čínskym jüanom

Čína pokračuje vo svojej snahe spraviť z národnej meny medzinárodne uznávané platidlo.

04.10.2014 09:24
debata (14)

Menové regulačné úrady najnovšie umožnili priame obchodovanie medzi jüanom a spoločnou európskou menou. To by mohlo pomôcť tak európskym, ako aj čínskym podnikom uľahčiť vzájomnú peňažnú výmenu a znížiť náklady na menové prevody.

S výmenou eur za jüany vo valutách priamo v pobočkách bánk sa zatiaľ nepočíta. Dosiaľ bol jüan na medzibankovom devízovom trhu priamo zameniteľný len za dolár, austrálsky dolár, novozélandský dolár, japonský jen a britskú libru. Euro je tak šiestou menou, ktorá je priamo obchodovateľná s jüanom, ktorý používa viac ako miliarda obyvateľov Číny.

„Je to dôležitý krok smerom k posilneniu bilaterálnej hospodárskej a obchodnej spolupráce medzi Čínou a štátmi eurozóny,“ uvádza sa vo vyhlásení Čínskej ľudovej banky, podľa ktorej to prispeje aj ku globálnemu rozšíreniu čínskej meny. Aj doteraz síce čínsky devízový systém ponúkal platformu pre transakcie jüan – euro, ale priame obchodovanie znamená, že sa už nebude používať americký dolár ako „medzičlánok“ na výpočet kurzu jüanu oproti euru. Podľa čínskej centrálnej banky by mal tento krok prispieť k zvýšeniu obchodnej výmeny investícií medzi Čínou a eurozónou a firmám ušetriť náklady pri prevodoch.

V dlhodobom horizonte by Peking chcel, aby sa čínska mena stala globálnou rezervnou menou s dolárom, eurom a librou. Podľa analytikov však k tomu tak skoro nedôjde. Poukazujú aj na skutočnosť, že Čína má síce najvyššie devízové rezervy na svete, no vedie ich prevažne v dolároch. Vyznieva to, akoby vláda domácej mene zatiaľ príliš nedôverovala alebo nebola ochotná vzdať sa časti kontroly nad domácim finančným trhom.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #Čína #jüan