Bielorusko zarába na sankciách, Rusi chystajú kontroly

Rusko sa usilovne snaží zabrániť dovozu európskych potravín z Bieloruska, ktoré sa na vnútorný ruský trh dostávajú napriek vyhláseným sankciám.

03.10.2014 12:35
debata (5)

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti Moskva vytvorila špeciálnu komisiu, ktorá má „ilegálny reexport“ riešiť na báze colnej únie Ruska, Bieloruska a Kazachstanu. Cieľom je zriadiť na bieloruských hraniciach s Európskou úniou špeciálne kontroly.

Rusko vyhlásilo začiatkom septembra embargo na dovoz potravín z členských krajín Európskej únie, Kanady, Austrálie a Nórska. Krok bol reakciou na sankcie, ktoré Brusel zaviedol voči Moskve za podporu, ktorú poskytuje východoukrajinským separatistom. Sankcie proti západným výrobcom zablokovali dovoz mäsových a mliečnych výrobkov, ovocia, zeleniny, rýb a dlhé série ďalšie potravinárskej produkcie do Ruska.

Bielorusko sa ale postupne stalo prepravné stanicou, cez ktorú sa západný tovar na ruský vnútorný trh rovnako dostáva, píše RIA Novosti. Ruskí colníci zaznamenali na hraniciach s Bieloruskom už takmer stovku takýchto prípadov. V prevažnej väčšine ide o mliečne výrobky a ovocie, dovážané vraj najmä z Poľska a pobaltských štátov, ale napríklad aj o americké mäso.

Bielorusko podľa ukrajinskej tlače na ruských sankciách výrazne zarába. Mlieko a mäso dovážané z krajín EÚ a zo zámoria vo svojich potravinárskych prevádzkach spracováva na mliečne a mäsové výrobky, ktoré potom ako bieloruský tovar vyváža do Ruska.

„Minsk s európskymi dodávateľmi dokonca zvažuje zakladanie spoločných podnikov, ktoré budú kŕmiť Rusko,“ uviedla RIA Novosti.

Mlieko z Európy bolo podľa bieloruských médií do vyhlásenia sankcií pre miestnych dovozcov príliš drahé. „Po vyhlásení sankcií ale mali Európania dve možnosti: buď mlieko vyliať do kanála alebo zlacniť. Vybrali si druhú možnosť. Pre Bielorusko je teraz výhodné dovážať európske mlieko na ďalšie spracovanie a vývoz do Ruska,“ povedal bieloruským novinárom zdroj z minského ministerstva poľnohospodárstva.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #bielorusko