MMF: Svet musí pre rast urobiť viac

Proces zotavovania globálnej ekonomiky je nedostatočný a hrozí, že svet ustrnie v terajšom slabom tempe dlhšiu dobu. Povedala to výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

03.10.2014 08:19
debata (3)

Pred polročným zasadnutím MMF a Svetovej banky šéfka fondu vyzvala vlády, ktorých zástupcovia sa na budúci týždeň vo Washingtone stretnú, aby pre posilnenie svojich ekonomík robili viac.

„Áno, oživenie existuje, ale ako všetci vieme – a všetci pociťujeme – tempo rastu a tvorby pracovných miest jednoducho nie je dosť dobré,“ povedala Lagardeová vo vystúpení na Georgetown University vo Washingtone. „Svet musí mieriť vyššie a viac sa snažiť,“ dodala šéfka MMF.

Globálny rast je podľa Lagardeovej teraz slabší, než MMF predpovedal pred niekoľkými mesiacmi. Fond v júli znížil odhad rastu svetovej ekonomiky na tento rok na 3,4 percenta z aprílovej prognózy 3,7 percenta. Prinútil ho k tomu pokles americkej ekonomiky na začiatku roka, výrazné oslabovanie v Rusku a pokračujúci útlm veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík sveta na čele s Čínou a Brazíliou. Na budúci rok počíta menový fond so zrýchlením rastu na štyri percentá.

Lagardeová vyzvala vlády, aby urobili viac pre podporu hospodárskeho rastu a zamestnanosti. Poukázala okrem iného na nutnosť reforiem trhu práce a investície do infraštruktúry. „Našou hlavnou úlohou je teraz pomôcť svetovej ekonomike zaradiť vyššiu rýchlosť a prekonať doterajšie neuspokojivé oživenie,“ povedala.

Lagardeová tiež varovala pred novými rizikami na finančných trhoch v podobe silného rastu investičných aktív vo vyspelom svete a presunu rizikovejších transakcií zo silne regulovaných bánk do iných finančných inštitúcií, takzvaného tieňového bankového sektora. Oživenie vo svete môžu podľa nej podkopať aj konflikty a napätia v rôznych častiach sveta.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #MMF #eurozóna