Rokovanie o plyne sa posúva na ďalší týždeň

Chystané trojstranné rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou o dodávkach ruského zemného plynu počas nadchádzajúcej zimy bolo odložené z tohto na budúci týždeň. Oznámila to agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ruského ministerstva energetiky.

02.10.2014 08:24
debata (8)

Odklad potvrdila aj Európska komisia. Od schôdzky, ktorá sa mala konať koncom týždňa, sa očakávalo urovnanie rusko-ukrajinského sporu. Dátum novej schôdzky ešte nie je známy, podľa agentúry RIA Novosti sa aj termín má dohovoriť budúci týždeň.

Predchádzajúce kolo sa konalo 26. septembra v Berlíne, kde sa podľa komisára EÚ pre energetiku Günthera Oettingera ruský minister energetiky Alexander Novak predbežne dohodol so svojim ukrajinským kolegom Jurijom Prodanom na tom, že Ukrajina do konca októbra zaplatí dve miliardy dolárov z dlhu za dodávky ruského plynu z minulosti. Ďalších 1,1 miliardy dolárov potom mal Kyjev zaplatiť do konca roka. Na oplátku malo Rusko obnoviť dodávky plynu na Ukrajinu, a to za cenu 385 dolárov za tisíc metrov kubických plynu.

Dohoda bola predbežná, mali ju ešte schváliť vlády oboch krajín. Neskôr sa však ukázalo, že ju strany interpretujú rozdielne: podľa Prodana totiž ukrajinské platby nemali byť splátkami dlhu za plyn, ale predplatným na nové dodávky. Moskva ale považuje za dôležité, aby Kyjev uhradil aspoň časť dlhu, než pristúpi k novým dodávkam.

TASS pripomenul, že šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller pochybuje o platobnej schopnosti Ukrajincov a že v utorok ukrajinská energetická spoločnosť Naftogaz včas nezaplatila svoje záväzky z dlhopisov vo výške 1,67 miliardy dolárov. V stredu podvečer ale štátny podnik oznámil, že sumu držiteľom eurobondov uhradil.

Agentúra Reuters prirovnala situáciu s dodávkami ruského plynu v predvečer zimnej sezóny k hre mačky s myšou: Gazprom dodáva citeľne menej plynu, než požadujú Poľsko, Slovensko, Rakúsko a Maďarsko, odkiaľ plyn smeroval na Ukrajinu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn #Ukrajina