Samsung ukončí predaj laptopov v Európe

Juhokórejská spoločnosť Samsung Electronics ukončí predaj laptopov v Európe, vrátane modelu s operačným systémom od Googlu Chromebook, ktorý predtým patril medzi najpredávanejšie vo svojej kategórii. Uviedla to na svojich stránkach BBC. Firma nevylúčila, že by k podobnému kroku mohla pristúpiť aj na iných trhoch.

25.09.2014 10:43
debata

„Rýchlo sa prispôsobujeme potrebám trhu a požiadavkám,“ uviedla firma vo vyhlásení. „V Európe teraz ukončíme predaj notebookov, vrátane Chromebooku. Je to konkrétne pre tento región a nutne to neodráža podmienky na iných trhoch.“

Samsung však dodal, že naďalej bude vyhodnocovať podmienky na trhu a prípadne uvedie ďalšie zmeny, ak to bude potrebné pre udržanie konkurencieschop­nosti.

Japonská Sony tento rok oznámila, že predá svoju divíziu Vaio a prestane predávať osobné počítače. Ďalšie firmy v poslednej dobe však hlásia v sektore rast. Výskumná spoločnosť IDC odhaduje, že predaj prenosných osobných počítačov tento rok na „zrelých“ trhoch stúpne o 5,6 percenta, keď vlani, naopak, klesol.

Samsung nepatrí medzi päť najväčších predajcov osobných počítačov a zdá sa, že na raste predaja má hlavný podiel konkurencia, uviedla BBC. Čínska firma Lenovo nedávno oznámila rast príjmov z predaja notebookov za druhý štvrťrok o 17 percent, hlavne vďaka dopytu v 15 krajinách Európy, Blízkeho východu a Afriky. Tiež Applu sa zvýšil predaj jeho prístrojov Mac, a to o 13 percent, hlavne vďaka dopytu po prístroji MacBook Air.

V posledných mesiacoch trápia Samsung aj predaj mobilných telefónov. Prieskumy naznačujú, že na trhoch v Indii a Číne Samsung prekonali miestne firmy Micromax a Xiaomi, upozornila BBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #počítače