S plynom nič nové, stále ho prúdi menej

Poľský správcu plynovodov v sobotu oznámil ďalšie zníženie dodávok ruského plynu, ubezpečil ale odberateľov, že prísun suroviny neklesol pod úroveň odbytu.

13.09.2014 21:25
debata (18)

Zníženie dohodnutých dodávok o desať percent v sobotu oznámil aj slovenský dovozca SPP, o 15 percent v piatok klesla dodávka plynu z Ruska do Rakúska. Gazprom oznámil, že požadované objemy sú maximálne a nie je schopný ich naplniť.

Hovorkyňa poľskej spoločnosti Gaz-System oznámila, že v piatok do krajiny ruský Gazprom dodal 20 miliónov kubických metrov plynu, čo je menej, než požadovala poľská dovozná spoločnosť PGNiG.

„Požiadavky PGNiG neboli uspokojené, ale Poľsko dostáva vyššie množstvo plynu, ako je jeho denná spotreba,“ uviedla hovorkyňa Malgorzata Polkowski.

Hovorca SPP vo vyhlásení uviedol, že dodávky ruského plynu sa v sobotu opäť znížili o desať percent. „Napriek tomu naša spoločnosť zaručuje stabilné dodávku plynu všetkým našim zákazníkom,“ konštatoval hovorca Peter Bednár.

Hovorca Gazpromu v sobotu agentúre Reuters povedal, že ruský monopolný vývozca nie je schopný dodať poľskému zákazníkovi všetok plyn, ktorý požaduje.

„Chcú od nás maximálnu objemy, ale my sme schopní dodať len množstvo blízke dennému minimu,“ povedal hovorca. O dôvodoch ťažkostí Gazpromu sa správa Reuters nezmieňuje.

Rumunský operátor plynovodov Transgaz v sobotu informoval, že ruský Gazprom zrušil plán znížiť dodávky plynu do Rumunska o deväť percent v sobotu a o päť percent v nedeľu. Rumunský minister energetiky Razvan Nicolescu agentúre Agerpres oznámil, že Gazprom Bukurešť ubezpečil o nezmenených víkendových objemoch. O plánoch na zníženie dodávky plynu vraj Gazprom bez udania dôvodu informoval v piatok.

Pomerne významné výpadky v dodávkach ruského plynu zaznamenali počas uplynulého týždňa viaceré krajiny strednej a východnej Európy. Česká republika podobný pokles neregistrovala. Ruský vývozca Gazprom výpadky nevysvetlil a niekoľkokrát ich dokonca poprel.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom