Poľsko obnovilo reverz ruského plynu na Ukrajinu

Poľsko v piatok obnovilo spätnej dodávky ruského plynu na Ukrajinu, ktoré bolo tento týždeň kvôli menšiemu toku tejto strategickej suroviny z Ruska prinútené zastaviť.

12.09.2014 11:55
debata (8)

Pokles v dodávkach zemného plynu hlásili tiež Slovensko a Rakúsko. Ukrajina je teraz pre spory o cenu odrezané od priamych dodávok plynu z Ruska.

„Gaz-System oznamuje, že terajší stav v prenosovom systéme umožňuje dodávať plyn cez Hermanowice (na poľsko-ukrajinskej hranici) na Ukrajinu podľa požiadavky klienta,“ uviedol vo vyhlásení poľský operátor plynovodov Gaz-System.

Už vo štvrtok poľské ministerstvo hospodárstva oznámilo, že ruský energetický gigant Gazprom prisľúbil v piatok dodať Poľsku zmluvný objem zemného plynu.

Kyjev tvrdí, že Gazprom znížil dodávky do Poľska, aby túto krajinu prinútil zastaviť preposielanie plynu na Ukrajinu. Rusko prerušilo vývoz plynu na Ukrajinu v polovici júna pre spory o cenu a o výšku ukrajinského dlhu. Ukrajina preto zatiaľ odoberá plyn z Poľska a Maďarska a od septembra tiež zo Slovenska.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #plyn #Ukrajina