Škótske referendum zlacňuje nákupy na ostrovoch

S blížiacim sa referendom o nezávislosti Škótska sa stupňuje aj nervozita na finančných trhoch, ktorá tlačí hodnotu britskej libry nadol.

12.09.2014 12:00
Royal Bank of Scotland Foto: ,
Popredný škótsky bankový ústav Royal Bank of Scotland ohlásil, že v prípade úspechu referenda o nezávislosti presunie svoje ústredie z Edinburghu do Londýna.
debata (6)

To znamená, že po prepočítaní na eurá môžu ľudia na nákupoch vo Veľkej Británii ušetriť. Dôvodom na oslabovanie libry je skutočnosť, že výsledok referenda bude zrejme veľmi tesný. Podľa posledného prieskumu nezávislosť Škótska láka 47 percent opýtaných, no objavili sa už aj prieskumy, podľa ktorých by sa Škótsko skutočne mohlo od Británie odtrhnúť. Pozorne sledované referendum sa uskutoční budúci štvrtok.

„V prípade, že sa Škótsko stane skutočne nezávislým, môže krátkodobo dôjsť k výraznému pádu meny,“ povedal Jiří Tyleček, analytik spoločnosti X–Trade Brokers. Pre bežných ľudí môže osamostatnenie Škótska priniesť vhodnú príležitosť na nákup v britských internetových obchodoch so skrytou menovou zľavou.

Japonská banka Nomura odhaduje, že v prípade „Yes“ výsledku za odtrhnutie Škótska by libra mohla oslabiť až o 15 percent. V takom prípade by napríklad tenisky z internetového obchodu za 30 libier už nevyšli v prepočte na 37,60 eura, ako je to teraz, ale len na 32 eur. Ušetrených 5,60 eura si tak európsky zákazník môže predstaviť napríklad ako „poštovné zadarmo“.

Škótska libra jedinou menou?

Ľudia však nemusia čakať na výsledky referenda. Libra je už niekoľko týždňov pod tlakom, proti euru oslabuje, a tak aj teraz je nákup v britských librách výhodnejší, než to bolo pred letom. „Od začiatku augusta je britská libra dole o viac ako 6 percent a len za posledných šesť dní o viac ako 3 percentá. Kým teda svetlo sveta neuzrú výsledky škótskeho referenda, libra sa aj naďalej môže nachádzať pod predajným tlakom,“ hovorí Miroslav Blahušiak zo spoločnosti Capital Markets. Podľa neho je v prípade úspešnosti referenda za odtrhnutie pád libry nevyhnutný. „V hre nie je len škótska samostatnosť, ale aj budúca samostatnosť Walesu či Severného Írska, pretože odlúčenie Škótska by znamenalo precedens a možný vzor do budúcnosti aj pre tieto krajiny. Reálne by tak hrozil rozpad Veľkej Británie ako kráľovstva.“

Podľa Tylečka ešte treba doriešiť mnoho technických detailov vzniku nového štátu, ktorými sa doteraz nikto se riózne nezaoberal. Hovorí však, že pád libry o 10 percent je reálny. „Treba ale podotknúť, že v prípade podobného šoku, akým by odtrhnutie Škótska bolo, je odhad reakcie trhu veľmi nepresný,“ upozornil Tyleček. On sám tipuje, že Škóti zostanú súčasťou Veľkej Británie. „V tom prípade by libra mohla posilniť až o niekoľko percent. Pravdepodobnosť samostatnosti je síce menšia, ale o to väčší dopad by libra utrpela.“

Banky by sa zo Škótska sťahovali

Napriek tomu, že referendum sa uskutoční za necelý týždeň, ostáva stále veľa nezodpovedaných otázok. Napríklad nie je jasné ani to, akou menou by sa v samostatnom Škótsku platilo. Zrejme by to bola škótska libra, pretože šéf anglickej centrálnej banky Mark Carney menovú úniu nepodporil.

„Úspešná menová únia by si vyžadovala dohody o daniach a výdavkoch a tiež o pravidlách bankového systému,“ povedal Carney. Guvernér centrálnej banky ďalej poukázal na to, že tri hlavné britské politické strany odmietajú menovú úniu s nezávislým Škótskom, ktorú navrhli škótski nacionalisti. „Takže ak to spojíte dohromady, menová únia je nezlučiteľná so suverenitou,“ konštatoval.

Vedúci predstaviteľ škótskych nacionalistov však takéto vyjadrenia označil za zastrašovanie. „Škótsko má vyšší hrubý domáci produkt na hlavu ako Británia, Francúzsko alebo Japonsko. Je bohaté, ale na čom záleží najviac, je to, ako s tým naložíme. Odhlasovanie nezávislosti budúci týždeň nebude znamenať koniec, ale začiatok niečoho skutočne špeciálneho,“ vyhlásil prvý škótsky minister Alex Salmond.

Rovnaké nadšenie však rozhodne neprejavujú banky a ďalšie finančné inštitúcie. Popredný škótsky bankový ústav Royal Bank of Scotland (RBS) ohlásil, že v prípade úspechu referenda presunie svoje ústredie z Edinburghu do Londýna. RBS sídli v Škótsku od svojho založenia v roku 1727. Plán presunúť sídlo škótskych aktivít do Anglicka oznámila aj skupina Lloyds Banking Group, ktorá od roku 2009 vlastní Bank of Scotland, druhú veľkú škótsku banku a historického konkurenta RBS. Podobný zámer má aj Tesco Bank.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #referendum #Škótsko