Slovensko je na odstávku plynu pripravené lepšie ako minule

Prípadná plynová kríza počas najbližšej vykurovacej sezóny by nás už nemala tak prekvapiť ako pred viac ako piatimi rokmi.

10.09.2014 12:28
debata (3)

Zhodol sa na tom vládny kabinet, ktorý vzal na vedomie Správu o zabezpečení dodávok energií a riešenie prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti za ich riešenie.

"Na základe uskutočnených opatrení je možné konštatovať, že Slovenská republika je v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravená na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo,“ konštatuje sa v správe, ktorú na rokovanie vlády predložilo ministerstvo hospodárstva.

Slovensko sa v prípade potreby bude spoliehať aj na diverzifikačnú zmluvu, ktorú má Slovenský plynárenský priemysel uzavretú s nemeckou firmou E.ON Ruhrgas. Na základe tejto zmluvy nám nemecký podnik dodá v prípade krízy 500 miliónov metrov kubických plynu ročne. V prípade núdze by nás mali zachrániť aj zásoby plynu, ktoré máme uskladnené v zásobníkoch.

V zásobníkoch zemného plynu, ktoré prevádzkujú spoločnosti Nafta, Pozagas a SPP Storage bolo k polovici augusta uskladnených 3,5 mld. metrov kubických plynu, čo je 94 % z celkovej kapacity. Spoliehať sa budeme aj na reverzné toky plynu. Z Českej republiky v súčasnosti vieme dopraviť 67 miliónov metrov kubických plynu denne a z Rakúska 23 miliónov metrov kubických.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #Ukrajina