Cez reverz na Ukrajinu pretiekli už milióny kubíkov plynu

Reverz plynu zo Slovenska na Ukrajinu funguje zatiaľ bezproblémovo. Vyplýva to z údajov ukrajinského prepravcu zemného plynu Ukrtransgazu. Ten totiž informoval, že do 6. septembra Ukrajina cez plynovod z Vojan doviezla 144 miliónov metrov kubických plynu.

09.09.2014 14:36
Arsenij Jaceňuk, plyn, Vojany Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk na oficiálnom otvorení reverzného toku plynu na Ukrajinu.
debata (7)

Do plnej prevádzky bol reverz spustený 2. septembra tohto roka, po ukončení testovacích dodávok.

Plynovodom, spájajúcim slovenské Vojany a ukrajinský Užhorod, bude možné dodať našim východným susedom ročne zhruba desať miliárd metrov kubických plynu, čiže približne 27 miliónov metrov kubických denne. K tomuto objemu by sa mali plynári dopracovať už v prvom kvartáli budúceho roka. Plyn cez plynovod Vojany-Užhorod budú Ukrajincom dodávať jednotlivé dodávateľské spoločnosti. Do roku 2019 si u slovenského prepravcu plynu, spoločnosti Eustream, rezervovali dodávatelia prepravné kapacity v maximálnom možnom objeme, čiže 10 miliárd metrov kubických plynu ročne.

Po dosiahnutí maximálnych objemov prepravy sa vďaka slovensko-ukrajinskému reverzu pokryje približne 20 % z celkovej spotreby plynu na Ukrajine, ktorá je v súčasnosti bez dodávok plynu z Ruska. Ruský Gazprom zastavil dodávky plynu na Ukrajinu v júni po tom, čo sa Moskva a Kyjev nedohodli na vyriešení cenového sporu. Vtedy Kyjev prešiel na reverzné dodávky alebo swapové obchody s európskymi krajinami. Maďarsko spustilo reverzný tok na Ukrajinu v máji a Poľsko v apríli.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Vojany #Ukrajina