Odvetu by pocítili cestujúci v lietadlách

Tretia vlna sankcií proti Rusku zo strany EÚ by nemusela ostať bez ruskej odpovede.

09.09.2014 15:00
debata (1)

Rusi by mohli odvetne zastaviť prelety európskych lietadiel cez svoje územie. O uzavretí vzdušného priestoru nad Ruskom hovoril ruský premiér Dmitrij Medvedev v rozhovore pre Vedomosti.

„Pokiaľ zavedú sankcie súvisiace s energetikou, alebo ďalšie obmedzenie nášho finančného sektora, budeme nútení odpovedať asymetricky,“ povedal Medvedev. „Vychádzame z toho, že máme priateľské vzťahy s partnermi, a preto je nebo nad Ruskom otvorené. Ale pokiaľ nás obmedzia, budeme musieť reagovať,“ zdôraznil.

Pokiaľ by došlo k obmedzeniu vzdušného priestoru, mohlo by to mať katastrofálne dôsledky pre mnohé letecké spoločnosti. Časť z nich by lety zrušila, ostatní by leteli južnou trasou cez Dubaj. Myslí si to odborník katedry leteckej dopravy Žilinskej univerzity, ktorý si neželal byť menovaný. Hore by zrejme išli aj ceny leteniek. Brusel by zároveň zrejme musel aerolinkám kompenzovať straty.

Väčšina letov smerujúcich cez Rusko je pritom v Rusku aj koncovou stanicou. Po zavedení takéhoto typu sankcií zo strany Ruska by to mohlo mať na Slovensko dosah, čo sa týka počtu preletov cez naše územie. Tých by bolo podľa experta skôr menej ako viac. Prelety ponad Rusko aj ponad územie Slovenska využívajú pritom najmä spoločnosti lietajúce zo severu Európy smerom na Japonsko, Čínu, Kóreu či do Tichomoria.

Spoločnostiam, ktoré by sa rozhodli lety odkloniť cez Dubaj, by sa mohli náklady neprimerane predražiť. Po júlovej tragickej leteckej katastrofe nad východom Ukrajiny letov nad Slovenskom, naopak, pribudlo. Kým posledné dni pred zostrelením malajzijského lietadla, pri ktorom zahynulo 298 ľudí, prelietalo ponad Slovensko priemerne asi 1 600 lietadiel denne, následne sa ich počet zvýšil až takmer na 1 900 lietadiel.

Opatrnejší je hovorca spoločnosti Czech Airlines Daniel Šabík. „Z informácií, ktoré majú naše aerolinky k dispozícii, nie je celkom zrejmé, o aké rozsiahle územia by išlo. Či by sa to týkalo aj preletov cez Sibír, alebo všetkých spojov cez Ruskú federáciu. Ak by ale boli obmedzenia v leteckej doprave nad Ruskom v akejkoľvek podobe zavedené, postihnutí by boli najmä samotní cestujúci,“ konštatuje Šabík.

Spoločnosť prevádzkuje lety, pri ktorých sú ruské mestá cieľovou stanicou. Ide o lety z Prahy do Moskvy, Petrohradu, Jekaterinburgu a inde. Z letiska v Bratislave lieta do Moskvy pravidelne iba jedna ruská spoločnosť, a to ruská UTAir, a to raz týždenne. Bez následkov by pritom neostala ani ruská strana. Tá vyberie len za jednu traťovú jednotku, t. j. jeden prelet v týždni, spolu ročne asi jeden milión amerických dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina