Únia potvrdila sankcie proti Rusku, počká však na vývoj krízy

Európska únia v najbližších niekoľkých dňoch pritvrdí protiruské sankcie spôsobom, ktorý bol dohodnutý koncom minulého týždňa.

08.09.2014 20:55
debata (42)

Európska únia v pondelok formálne schválila podobu nových protiruských sankcií, zároveň ale ich platnosť o niekoľko dní odložila vzhľadom na nádejné ukrajinské prímerie. Zastavenie paľby trvajúce už štyri dni bolo vyhlásené po štvormesačných bojoch, ktoré si vyžiadali podľa pondelkovej správy OSN vyše 3000 mŕtvych. Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas prekvapivej návštevy v prístave Mariupol platnosti prímerie potvrdil, oznámil ale, že Ukrajina sa dohodla s „viacerými štátmi NATO“ na priamych dodávkach moderných zbraní.

Sankcie EÚ mali pôvodne začať platiť už v utorok, teraz ale bolo rozhodnuté s ich zverejnením a teda nadobudnutím platnosti počkať. Krajným termínom by zrejme mohol byť koniec tohto týždňa. Vzniknúť tak má určitý časový priestor, ktorý umožní sledovať vývoj na východe Ukrajiny, uviedol stály predseda rokovaní členských krajín Herman van Rompuy. V závislosti na vyhodnotení diania priamo na mieste by mala v únii začať diskusie o prípadnom úplnom alebo čiastočnom prehodnotení podoby balíka reštriktívnych opatrení.

Počas pondelka sa objavovali správy, že štáty Európskej únie oddialili v pondelok podpis nového balíku sankcií proti Rusku pre jeho aktivity na Ukrajine, pretože niektoré vlády chceli najprv prediskutovať zrušenie sankcií v prípade, že prímerie vydrží. Informovali o tom nemenovaní diplomati. Niektoré krajiny nesúhlasia s ďalším zavedením sankcií proti Moskve pre nepriaznivý dopad na ekonomiku.

Európska únia sa napriek prímeriu v piatok dohodla na ďalších tvrdších sankciách voči Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Nové sankcie sa majú dotknúť ďalších 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny. Terčom nového kola európskych sankcií sú aj ruské firmy s ročným obratom nad 1 bilión ruských rubľov, ktoré generujú polovicu svojich príjmov z predaja alebo prepravy ropy, uviedol zdroj agentúry Reuters. Nové opatrenia sa nezameriavajú na plynárenský sektor. To znamená, že sankciám by nečelil najväčší producent zemného plynu na svete Gazprom, ktorý je zároveň hlavným dodávateľom komodity pre Európu.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev uviedol, že Rusko na nové sankcie zareaguje „asymetricky“. Mohlo by napríklad uzavrieť nebo pre európske aerolinky (viac v článku Nové ruské sankcie by boli ‚asymetrické‘, naznačil Medvedev).

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie