Grékom by po šiestich rokoch poklesu mohla rásť ekonomika

Grécko očakáva, že ekonomika krajiny v treťom kvartáli posilní. V sobotu to uviedol grécky minister financií Gikas Hardouvelis. Bol by to prvý štvrťročný rast gréckej ekonomiky od začiatku roku 2008.

07.09.2014 12:55
debata (2)

„Dúfame, že zaznamenáme prvé obdobie hoci mierneho, ale kladného hospodárskeho rastu v treťom štvrťroku,“ povedal Hardouvelis.

Pozitívnym signálom pre ekonomiku sú podľa jeho slov lepšie príjmy z turizmu, než sa očakávalo, stabilizácia spotrebiteľských výdavkov a spomalenie poklesu investícií. Podľa jeho slov existuje nádej na obrat vo vývoji ekonomiky. Grécka ekonomika v druhom kvartáli medziročne oslabila o 0,3 %. Medzinárodní veritelia Grécka očakávajú, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 0,6 %.

Grécky premiér Antonis Samaras v sobotu predstavil škrty v nepopulárnych daniach, ktoré krajina zaviedla počas dlhovej krízy v krajine. Po štyroch rokoch by sa tak úsporné opatrenia v krajine mohli chýliť ku koncu. "Toto je rok, v ktorom Grécko začalo stáť na vlastných nohách,“ povedal Samaras.

Podľa jeho slov sa pripravuje zníženie najvyššej sadzby dane z príjmu v dvoch fázach z 42 % na 32 %. Tiež sa pripravuje zníženie sadzby korporátnej dane na 15 % z 26 %.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #HDP