Kroky ECB popohnali európske akcie k raketovému rastu

Západoeurópske akcie reagovali na nečakané podporné kroky Európskej centrálnej banky (ECB) prudkým vzostupom. Ich index sa vyšvihol na maximum za šesť a pol roka, teda od začiatku minulej ekonomickej recesie. Široký západoeurópsky index FTSEurofirst 300 posilnil o 1,12 percenta na 1401 bodov.

05.09.2014 07:21
debata (2)

Indikátor sa tak dostal najvyššie od začiatku roka 2008. Od polovice tohtoročného augusta, odkedy začali investori rátať s ďalšími zásahmi ECB proti deflácii a na podporu ekonomiky, už index získal zhruba osem percent.

ECB vo štvrtok nečakane znížila úrokové sadzby na nové rekordné minimá. V boji proti deflácii a na podporu slabnúcej ekonomiky tiež oznámila, že na budúci mesiac začne od komerčných bánk odkupovať zabezpečené cenné papiere.

„Aj keby sa tieto opatrenia neukázala také účinné, ako ECB dúfa, neznamená to, že akcie v strednodobom a dlhodobom horizonte nebudú rásť; trh bude ďalej zaplavený likviditou a je na ňom veľmi málo alternatív k akciám,“ povedal agentúre Reuters obchodník Markus Huber z finančnej spoločnosti Peregrine & Black.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #akcia