Vo vlakoch budú od decembra špeciálne detské vozne

Cestovanie rodín s malými deťmi sa má vo vlakoch podstatne zlepšiť. Kým teraz majú rodičia s deťmi v niektorých vlakoch prednostné kupé, kde však nie je pre deti v podstate nič, od decembra to bude inak.

03.09.2014 09:15
vlak, železnice, vagón Foto: ,
Detské vozne majú od decembra tvoriť priestor, kde sa dieťa zahrá a ľahšie mu tak ubehne cesta.
debata (2)

Detské vagóny budú súčasťou štátnych rýchlikov a zrýchlených vlakov na trasách medzi Bratislavou a Zvolenom, Zvolenom a Košicami a Zvolenom a Žilinou. Súkromný český dopravca RegioJet nasadí detské vozne do svojich vlakov InterCity.

V štátnom vlaku by celý detský vozeň mal tvoriť priestor s hračkami a atrakciami, kde sa deti môžu hrať. Súkromník zase ponúkne pre deti špeciálne upravené kupé.

Súkromník a štátna železničná spoločnosť budú od tohtoročnej zimy bojovať o cestujúceho na hlavnom koridore medzi Bratislavou a Košicami, keďže obidvaja dopravcovia chcú prevážať ľudí z jedného konca krajiny na druhý expresne rýchlo. Či aj štát pripojí špeciálne vozne pre najmenších k InterCity vlakom, uvidí sa po tom, ako na ne zareagujú cestujúci v rýchlikoch.

„Je to riešenie, ako zatraktívniť cestovanie vlakom pre rodiny s deťmi. Návrhov na detský vozeň bolo viacero, fi nálny návrh vznikol v spolupráci so Súkromnou školou úžitkového výtvarníctva a s dizajnérmi z Technickej univerzity vo Zvolene,“ hovorí Zuzana Červená z komunikačného oddelenia Železničnej spoločnosti Slovensko. Rekonštrukcia vozňa je v súčasnosti vo fáze príprav. Vyrábajú sa niektoré prvky, ktoré budú následne do vozňa dosadené. Diskutuje sa aj o jednotlivých druhoch materiálov, ktoré budú pri rekonštrukcii použité. „Posudzovať sa musia hlavne z hľadiska zdravotnej vhodnosti, nehorľavosti a toxicity. Náročnosť a originalita a prípravy samotnej rekonštrukcie trvali dlhšie, ako sme očakávali,“ dodáva Červená.

Najviac pre deti robia v Nemecku

Akú konkrétnu podobu bude mať detský vozeň, štátna fi rma spresniť nechcela, ale vraj by malo ísť o sofi stikovanejšie riešenie, ako len umiestnenie detského stola a stoličiek vo vagóne s farbičkami a kobercom na hranie. Zámerom projektu detského vagóna je totiž priniesť malým cestujúcim a ich rodičom dobrodružnú cestu plnú nezabudnuteľných zážitkov a hravou formou im priblížiť zaujímavosti a kultúrne pamiatky jednotlivých miest na trati, po ktorej bude vlak premávať.

„Nechápem, prečo doteraz nemohol ísť vždy aspoň jeden vagón výlučne len pre matky s deťmi. Napríklad v nových vagónoch sú toalety ako–tak použiteľné, ale v starších radšej deti na toaletu neberiem. Deti sú ešte malé, ale ako budú rásť, budú vnímať nielen to pekné a dobrodružné, čo na ceste vláčikom nepochybne je, ale aj realitu a ťažkosti s cestovaním vlakom spojené. A pochybujem, že potom z nich vyrastú fanúšikovia jazdy vlakmi,“ rozpráva cestujúca Zuzana Nováková, ktorá pravidelne aj s deťmi absolvuje trasu Pezinok – Prievidza.

Český RegioJet má detské vozne už teraz na trase z Prahy až do Žiliny. V detskom vozni je pre deti väčšie kupé, ktoré obsahuje 6 miest na sedenie. Okrem plyšových miest na sedenie má kupé aj menšie kožené taburetky, na ktoré si deti sadnú, keď chcú sledovať rozprávky. Súčasťou kupé sú hračky či maľovanky a prednostne sa doň dostanú cestujúci s dieťaťom od 2 do 6 rokov.

„Takéto vozne nasadíme od polovice decembra aj k vlakom na trase Bratislava – Košice,“ poznamenala Petra Nováková z RegioJetu.

Na detské vozne môžu už v súčasnosti natrafiť cestujúci rakúskymi, poľskými či švajčiarskymi vlakmi. Napríklad v Rakúsku je vozeň druhej triedy, v ktorom je Kinder–Kino. Je to špeciálne upravené kupé vo vozni, prispôsobené na premietanie rozprávok pre deti. Poliaci zase upravili veľkopriestorový vozeň a nie sú tak obmedzovaní veľkosťou jedného kupé. Vznikol veľký priestor, na ktorom sa môžu deti pokojne hrať, a rodičia ich majú stále pod drobnohľadom. Najviac sa detským vozňom venujú v Nemecku a vo Švajčiarsku. Dvojposchodové interiéry vozňov sú upravené tak, že deti sa môžu vyblázniť na šmykľavke a preliezačkách.

„Podľa toho, aký bude o detský vozeň záujem najmä zo strany rodičov s deťmi a aké budú ich reakcie, rozhodneme sa, či budeme v tomto projekte pokračovať aj v ďalších vlakoch,“ spresnila Červená.

Zvažujú sa aj dámske kupé

České dráhy prišli pred dvoma rokmi takisto s myšlienkou vytvoriť dámske kupé. Nasadili ich do vlakov, ktoré jazdili menej vyťažené či v noci a podľa železníc sa ženy a mladé slečny obávali nimi cestovať.

Kým ženy si cestovanie vo vyhradenom kupé pochvaľujú, niektorí muži podľa Českých dráh reagujú rozpačito a označujú kroky dopravcu ako islamizáciu. Ženské kupé je súčasťou stovky českých vlakov Inter-City, EuroCity a rýchlikov. Slovenský dopravca zatiaľ o podobnom riešení neuvažuje, ale nevylúčil, že v budúcnosti si ženy nájdu vo vlakoch viac súkromia.

Separátne kupé iba pre ženy ešte nie sú v Európe príliš časté, ale napríklad rakúske štátne železnice ich majú na všetkých spojoch EuroCity a InterCity. Dámske kupé železnice umiestňujú väčšinou v blízkosti oddielu vlakového personálu a v prípade potreby tak majú ženy bližšie k sprievodcom

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlak