ČEZ už oficiálne bojuje o Slovenské elektrárne

Česká energetická spoločnosť ČEZ sa už oficiálne zaujíma o prevzatie 66–percentného podielu v najväčšom slovenskom výrobcovi elektriny.

26.08.2014 10:30
debata

Akcie v Slovenských elektrárňach predáva talianska energetická skupina Enel. Ponuku má ČEZ predložiť v nasledujúcich dňoch.

„Môžem potvrdiť, že sa teraz pripravujeme na začatie ofi ciálnej diskusie o predaji,“ povedala hovorkyňa ČEZ Barbora Půlpánová. Hovoriť o ďalších podrobnostiach je však podľa nej predčasné. Rokovania s Enelom podľa talianskeho denníka Il Sole 24 Ore potvrdil aj člen predstavenstva spoločnosti ČEZ Pavel Cyrani. Predtým sa z Česka ozývali len hlasy, že ČEZ zváži záujem o podiel v Slovenských elektrárňach.

Predaj 66 percent akcií SE je súčasťou plánu najzadlženejšej európskej energetickej spoločnosti predať majetok v hodnote 4,4 miliardy eur. Záujem o kúpu podielu v SE vyjadrilo niekoľko spoločností. O podiel sa zaujímal ruský koncern Rosatom aj čínska spoločnosť CNNC.

Ruská Sberbank nedávno poskytla obrovský úver Slovenským elektrárňam, a tak sa hovorilo, že by kontrolu nad podnikom mohli prevziať Rusi. Otázne však je, ako by transakciu prefinancovali po tom, čo Brusel v rámci sankcií obmedzil prístup ruských bánk k lacným úverom v EÚ.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006, keď v súťaži o dve tretiny akcií podniku zvíťazil práve pred ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za kontrolný podiel v elektrárňach zaplatil 840 miliónov eur. Zvyšných 34 percent akcií vlastní štát cez Fond národného majetku. Pre slovenskú vládu je Enelom pripravovaný predaj akcií SE šancou na posilnenie vplyvu. Predpokladá sa, že sa bude meniť akcionárska zmluva, aby mal štát v podniku väčší vplyv.

Premiér Robert Fico dlhodobo kritizuje Enel najmä za meškanie dostavby tretieho a štvrtého bloku Mochoviec. ČEZ by o tento projekt mohol mať záujem, keďže sa snaží ďalej rozvíjať jadrovú energetiku. Na záujem ČEZ–u včera Fico reagoval pozitívne.

„ČEZ je solídna fi rma, máme s nimi prepojenia, takže pokiaľ by došlo k dohode medzi nimi a Enelom, tak vláda nemá dôvody v žiadnom prípade do toho zasahovať,“ reagoval premiér Fico. Analytici podľa denníka The Wall Street Journal hodnotu slovenskéhoh podielu odhadujú približne na dve miliardy eur. Predtým sa však hovorilo aj o sume 3 mld. eur. Prípadný obchod by mohol byť v tomto roku jednou z najväčších transakcií v energetickom sektore. Slovenská vláda okrajovo hovorí aj o možnosti spätne kúpiť podiel v elektrárňach, stav verejných financií to však neumožňuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #ČEZ