ČEZ má záujem o Slovenské elektrárne

Česká energetická spoločnosť ČEZ sa zaujíma o prevzatie dvojtretinového podielu v najväčšom slovenskom výrobcovi elektriny Slovenské elektrárne (SE)​​, ktorý predáva talianska energetická skupina Enel.

25.08.2014 14:20
debata (15)

Informoval o tom taliansky finančný denník Il Sole 24 Ore. Oficiálne ponuku chce vraj ČEZ predložiť v nasledujúcich dňoch.

„Môžem potvrdiť, že sa teraz pripravujeme na začatie oficiálnej diskusie o predaji,“ povedala hovorkyňa ČEZ Barbora Půlpánová. Informovať o ďalších podrobnostiach je podľa nej predčasné.

Rokovania s Enelom podľa talianskeho denníka potvrdil aj člen predstavenstva spoločnosti ČEZ Pavel Cyrani.

Slovenský premiér Fico pred novinármi označil ČEZ za solídnu firmu a pripomenul, že energetické siete medzi Českou republikou a Slovenskom sú prepojené.

„Ak by došlo k dohode medzi Enelom a ČEZ, vláda nemá dôvod do toho zasahovať,“ povedal Fico. Dodal, že po vstupe nového investora do elektrární by si štát chcel vyjednať silnejšie postavenie, než mu zaisťuje existujúca akcionárska zmluva s väčšinovým vlastníkom elektrární. Fico zároveň odmietol, že by jeho vláda poskytla záruky na výkupné ceny elektriny z jadrovej elektrárne Mochovce, kde Enel dokončuje tretí a štvrtý blok. Dokončenie projektu sa však oneskoruje.

Predaj 66 percent akcií elektrární je súčasťou plánu najzadlženejšej európskej energetickej spoločnosti predať majetok v hodnote 4,4 miliardy eur. Firma tým chce znížiť dlh na približne 37 miliárd eur.

Informované zdroje agentúry Reuters v júni oznámili, že záujem o kúpu podielu v Slovenských elektrárňach vyjadrilo niekoľko spoločností. Podľa starších správ talianskych médií sa o podiel zaujímal ruský koncern Rosatom a čínsky kolos CNNC.

Enel ovládol slovenského výrobcu elektriny v roku 2006, keď v súťaži o dve tretiny akcií podniku zvíťazil práve pred ČEZ a ruským podnikom RAO UES. Za kontrolný podiel zaplatil 840 miliónov eur. Zvyšných 34 percent akcií vlastní slovenský Fond národného majetku.

Analytici podľa ekonomického denníka The Wall Street Journal hodnotu slovenských podielu odhadujú na približne dve miliardy eur. Prípadný obchod by mohol byť v tomto roku jednou z najväčších transakcií v energetickom sektore.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Enel #energetika #ČEZ