Američania by mohli začať do roka dvíhať úroky

Americká centrálna banka (Fed) sa v debate o prvom zvýšení základnej úrokovej sadzby zameriava na možnosť, že tento krok nasmeruje do obdobia medzi prvým štvrťrokom a polovicou budúceho roka.

23.08.2014 21:22
debata (10)

Povedal to v sobotu šéf Federálnej rezervnej banky v Atlante Dennis Lockhart. V hlavnom vyhlásení Fedu o menovej politike by vraj zmeny mohli nastať už budúci mesiac.

„So zlepšujúcimi sa údajmi (o vývoji ekonomiky) je rozumné začať predvídať zmenu v politike základnej úrokovej sadzby, a je teda celkom rozumná diskusia, či by to malo byť začiatkom roka 2015 alebo v polovici roku 2015, alebo aj neskôr,“ povedal Lockhart v rozhovore s agentúrou Reuters. „Táto debata je reálna.“

Fed od vlaňajška postupne obmedzuje podporné nákupy dlhopisov, základnú úrokovú sadzbu ale necháva na prakticky nulovej úrovni, na ktorej je od konca roka 2008. Nie je zatiaľ jasné, kedy ju začne zvyšovať.

Lockhart v súčasnosti nie je hlasujúcim členom hlavného menového výboru Fedu. Bankár predpokladá, že k zvýšeniu sadzby dôjde v polovici budúceho roka, keď podľa neho ekonomika Spojených štátov porastie tempom okolo troch percent. Lockhart má ale vraj pocit, že na zmeny v hlavnom vyhlásení Fedu je „ešte priskoro“.

Fed vo svojom vyhlásení okrem iného tvrdí, že chce udržať krátkodobé úrokové sadzby na nízkej úrovni ešte „počas značnej doby“ od ukončenia nákupu dlhopisov, ku ktorému podľa očakávania dôjde tento rok na jeseň. Lockhart ale upozornil, že aj s dobrými údajmi z americkej ekonomiky je možné robiť iba predbežné závery.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed