Ukrajinci tvrdia, že plyn a ropu nám nestopnú

Ukrajinská vláda tvrdí, že nemieni otočiť prijatý protiruský sankčný zákon proti Slovensku.

20.08.2014 10:00
debata (21)
Ministra hospodárstva Pavla Pavlisa v utorok v... Foto: Robert Hüttner, Pravda
Pavol Pavlis Ministra hospodárstva Pavla Pavlisa v utorok v Kyjeve ukrajinská vláda ubezpečila, že bez energií nezostaneme.

Minulý týždeň ukrajinský parlament schválil zákon, ktorým môže vláda zastaviť tranzit ruských tovarov. Mohlo by sa to teoreticky týkať aj ruského plynu a ropy, ktoré pretekajú cez Ukrajinu na Slovensko. V utorok však ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan v Kyjeve ubezpečil slovenského ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, že tok energií Ukrajina nestopne.

„Ukrajinská strana ubezpečila, že zákon nebol prijatý preto, aby sa Slovensko stalo rukojemníkom, ale išlo o riešenie vnútropolitických záležitostí,“ uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Dodávky plynu a ropy by mali byť nepretržité.

Na druhej strane aj Slovensko deklarovalo ochotu plniť si svoje záväzky voči Ukrajine. Moskva dodáva Ukrajine plyn len pri platbách vopred a do cien započítava aj dlhy. Výsledkom je takmer dvojnásobná cena plynu, ktorú si Ukrajina nemôže dovoliť. Preto krajina začala kupovať plyn reverzne z Poľska a Maďarska. Rovnako aj Slovensko už skúšobne spustilo doteraz nevyužívaný menší plynovod z Voján do Užhorodu, ktorý má byť 2. septembra za účasti oboch ministrov sfunkčnený do plnej prevádzky.

„Slovensko je krajina, ktorá veľmi promptne a rýchlo poskytla Ukrajine v rámci reverzu možnosti zásobovania plynom. Spätne očakávame solidaritu v tom, že Slovensko bude naďalej zásobované plynom z Ruskej federácie,“ zdôraznil v Kyjeve Pavlis.

V skutočnosti ale Ukrajina žiadala, aby Slovensko otočilo hlavné plynové potrubia, čím by sme však porušili zmluvu s ruským Gazpromom, čo slovenská vláda odmietla. Ukrajina stále dúfa, že postoj zmeníme, keďže doterajším reverzným zásobovaním zrejme nenaplní svoje zásobníky pred zimou na plnú kapacitu. Pomocou zásobníkov sa udržuje tlak v tranzitnom plynovode, a tak sú v prípade tuhších mrazov možné výpadky.

Na rozdiel od roka 2009, keď došlo k plynovej kríze, je Slovensko teraz lepšie pripravené. Plyn môžeme odoberať z Česka. Mohlo by ísť naďalej o ruský plyn, ktorý môže ísť do Česka cez Nemecko a plynovod na dne Baltického mora. Otázne ale je, či by bolo v Európe dosť plynu aj pri dlhodobom výpadku tranzitu cez Ukrajinu.

Okrajovo sa ministri v Kyjeve venovali aj tranzitu ropy, za stabilitu ktorého sa ukrajinská strana tiež zaručila. Ruskú ropu spracováva bratislavská rafinéria Slovnaft. Slovnaft neočakáva, že by pri dodávkach ruskej ropy mali nastať problémy. V prípade, že by predsa došlo k výpadkom, Slovensko má pripravené alternatívy.

„Pri krátkodobých výpadkoch máme možnosť využiť štátne núdzové zásoby ropy a tiež komerčné zásoby. Pri dlhodobých výpadkoch môžeme využiť rezervný ropovod Adria, ktorým sa ropa môže dostať z chorvátskeho prístavu Omišalj,“ povedal hovorca Slovnaftu Anton Molnár. Zásoby ropy máme podľa rezortu hospodárstva na 96 dní.

Rezervný ropovod Adria ide z Chorvátska cez Maďarsko a ústi na Slovensku v Šahách. Štátny prepravca ropy Transpetrol má jeho kapacitu 2,5 milióna ton rozšíriť do konca tohto roka asi na šesť miliónov ton. Potom by cez Adriu mohli ísť nielen objemy ropy, ktoré by stačili na spracovanie ropy pre celoročnú potrebu Slovenska, ale Adria by mohla pokryť celý dopyt Slovnaftu.

Alternatívne toky plynu, ale aj ropy by však pri dlhodobejšom využívaní mohli mať dosah na ceny, keďže by mohlo ísť o drahšie dopravné cesty, ako aj zdroje.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovensko #plyn #Ukrajina