Sme pripravení na kompromis, Gazprom nie, tvrdí Kyjev o plyne

Ukrajina je pripravená platiť dočasnú kompromisnú cenu za ruský plyn. Povedal to v utorok podľa agentúry Reuters ukrajinský minister energetiky. Ruský plynárenský podnik Gazprom, monopolný vývozca tejto suroviny z Ruska, ale podľa neho nie je ochotný vyjednávať.

20.08.2014 07:00
debata (28)

Rusko v júni prestalo Ukrajine dodávať svoj ​​zemný plyn pre spor o nezaplatené účty a o cenu za plyn. Odvtedy panujú obavy, že to ohrozí plynulosť dodávok suroviny z Ruska do zvyšku Európy. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan oznámil, že Ukrajina je pripravená na kompromis o cene, kým nebude vyriešený súdny spor, ktorý vedie proti Gazpromu.

„Sme pripravení rokovať o nejakom rozumnom kompromise ohľadom ceny, kým situácia nebude vyriešená (na súde) … Gazprom sa ale vyjednávacieho procesu nezúčastňuje,“ povedal podľa Reuters Prodan novinárom. „Zo strany Gazpromu zatiaľ nie je žiadny kompromis,“ uviedol tiež minister.

Šéf ukrajinského štátneho plynárenského podniku Naftogaz v júni oznámil, že Kyjev je pripravený 18 mesiacov platiť kompromisnú cenu 326 dolárov za tisíc kubických metrov ruského plynu, aby tak poskytol viac času na ukončenie cenového sporu s Moskvou. Prodan v utorok neoznámil, o akej kompromisnej cene je Ukrajina ochotná uvažovať.

Naftogaz v júni podal žalobu na arbitrážnom súde v Štokholme, aby zabezpečil „spravodlivú a trhovú cenu“ pre dodávky zemného plynu od Gazpromu. Nie je zatiaľ jasné, kedy by súd mohol vyniesť konečný verdikt.

Ukrajina teraz čerpá viac zemného plynu z Európskej únie. Z Poľska, Maďarska a Slovenska má prostredníctvom spätných dodávok podľa Prodana dostať zhruba 16 miliárd kubických metrov plynu, čo vraj pokryje zhruba polovicu tohtoročných ukrajinských potrieb pri dovoze plynu za zahraničia. Na obdobie od októbra do marca ale vraj Kyjev musí nájsť ďalších päť miliárd kubických metrov z dovozu.

Gazprom sa k veci odmietol vyjadriť. Podnik už v apríli vyjadril pochybnosť ohľadom zákonnosti spätných dodávok plynu na Ukrajinu, ktoré majú nahradiť dodávky z Ruska.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina