Čína dúfa, že sa podarí uzavrieť dohodu o svetovom obchode

Čína ľutuje, že členovia Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa nedokázali dohodnúť na zjednodušení globálnych obchodných pravidiel.

19.08.2014 10:42
debata

Podľa predstaviteľov Číny by tieto nezhody mohli poškodiť viacstranné obchodovanie. Viacero členských krajín WTO, vrátane USA, vyjadrilo sklamanie z toho, že sa dohodu nepodarilo uzavrieť. "Čína dúfa, že všetky zúčastnené strany budú môcť rýchlo vyriešiť rozdiely medzi nimi a nájdu cestu z bezvýchodiskovej situácie,“ uviedlo čínske ministerstvo obchodu vo svojom stanovisku.

Predstavitelia WTO sa koncom júla nedokázali dohodnúť na podobe globálnej dohody, ktorá mala byť prvou reformou svetového obchodu za dve desaťročia. Dohodu zablokovala India. „Neboli sme schopní nájsť riešenie, ktoré by nám umožnilo prekonať rozpory,“ povedal generálny riaditeľ WTO Roberto Azevedo. Predstavitelia WTO dohodu v hodnote 1 bil. USD uzavreli už v decembri minulého roku na Bali, do 31. júla ju však bolo treba potvrdiť a zapísať do pravidiel WTO. Dohoda mala podľa odhadov priniesť celosvetovo 21 mil. pracovných miest.

India trvala na tom, že výmenou za súhlas s dohodou žiada voľnejšie pravidlá v oblasti skladovania potravín a subvencií. Indiu podporili Kuba, Venezuela a Bolívia. Predstavitelia Indie dúfajú, že sa im podarí presvedčiť ostatných členov, že ich požiadavky sú legitímne. Podľa predstaviteľov Indie by sa mohla dohoda uzavrieť v septembri v prípade, že sa bude prihliadať na indické záujmy.

debata chyba
Viac na túto tému: #obchod #Čína #WTO