Rusi povolia dovoz potravín vyrobených zo západných surovín

Rusko povolí dovážať z Bieloruska a Kazachstanu spracované potraviny vyrobené zo západných surovín, na ktoré Moskva začiatkom augusta uvalila embargo. Povedal to v pondelok podľa agentúry Reuters podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič.

18.08.2014 21:15
debata (24)

Rusko zakázalo od 7. augusta dovoz poľnohospodárskych a potravinárskych produktov z Európskej únie, USA, Austrálie, Kanady a Nórska v reakcii na sankcie Západu, ktorý Moskvu viní z podpory povstalcov na východe Ukrajiny.

„Naši partneri z colnej únie môžu z tejto situácie vyťažiť, pretože niektoré produkty, ktoré k nám predtým prichádzali priamo, sa budú môcť spracovávať u nich,“ povedal Dvorkovič ruským tlačovým agentúram.

Rusko, Kazachstan a Bielorusko tento rok uzavreli zmluvu o vzniku euroázijskej hospodárskej únie, jednotného trhu prepojeného colnou úniou. Tá medzi týmito krajinami bývalého Sovietskeho zväzu funguje od roku 2010. Bielorusko a Kazachstan už uviedli, že potraviny zakázané Ruskom, budú na ďalej dovážať.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev v pondelok vyjadril nádej, že zákaz dovozu potravín zo Západu nebude trvať príliš dlho. Zatiaľ je dĺžka embarga stanovená na jeden rok.

Ruská vláda sa teraz snaží obmedziť vplyv opatrení na ceny potravín. Zhruba polovica ruskej spotreby mlieka, hovädzieho, syra a rýb pripadala pred embargom na dovoz.

Vlani Rusko doviezlo z krajín postihnutých embargom potraviny za 17,2 miliardy dolárov. Z toho za 9,2 miliardy USD bol tovar figurujúci v ruskom zozname sankcií, vyplýva z údajov OSN a Svetovej obchodnej organizácie.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie #bielorusko