Agentúra Fitch zvýšila rating Írska

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila hodnotenie dlhodobých záväzkov Írska o jeden stupeň na známku A mínus. Nasledovala tak agentúru Standard & Poors's, ktorá írsky rating zvýšila v júni, informovala agentúra Reuters.

16.08.2014 10:08
debata

Podľa agentúry Fitch sa stav írskej ekonomiky zlepšuje a krajina plní podmienky, ktoré si predpísala vláda a ktoré od nej vyžaduje eurozóna.

Írsko sa vlani v decembri stalo prvou krajinou eurozóny, ktorá úspešne dokončila medzinárodný záchranný program. Na ňom sa írska vláda dohodla v roku 2010, kedy si u Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) zabezpečila úverovú pomoc v objeme 85 miliárd eur. Súčasťou podmienok programu boli rozsiahle úsporné opatrenia.

Rating je základným vodidlom pre investorov. Čím je vyšší, tým lepšie je krajina vnímaná. Najvyšší rating znamená, že ide o špičkového dlžníka, ktorý je spravidla schopný požičiavať si peniaze za veľmi nízky úrok. Vzhľadom k tomu, že vlády si peniaze na refinancovanie požičiavajú rutinne, vysoký rating spravidla znamená úľavu pre štátny rozpočet, pretože krajina má nižšie náklady na obsluhu dlhu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Fitch #Írsko