Nové miesta pre Kysuce vytvorí kórejská firma

Od decembra by mala zamestnávať prvých pracovníkov kórejská firma, ktorej závod postavia v Krásne nad Kysucou.

15.08.2014 07:00
debata (1)
zväčšiť Slávnostný výkop pri príležitosti výstavby... Foto: SITA, Milo Fabian
Hyunnam SK Slávnostný výkop pri príležitosti výstavby areálu firmy Hyunnam SK s.r.o.

Výroba spoločnosti Hyunnam súvisí s automobilovým priemyslom a vo štvrtok položili jej základný kameň. Kórejskí investori uviedli, že spoločnosť má v Krásne vyrábať vstrekované plastové odliatky a protihlukový materiál pre interiér osobných vozidiel.

Ľudí plánuje investor zamestnať v troch fázach, najskôr to budú pracovné miesta pre 100 ľudí, v druhej fáze pre 150 a v tretej fáze by to malo byť 500 zamestnancov. Závod je situovaný v lokalite priemyselného parku, kde kedysi sídlila drevárska firma a sklad pre zásoby guľatiny.

„Ak sa naplní ten počet 700 ľudí, tak to bude najväčší zamestnávateľ. A verím, že tých 700 ľudí tu nezostane posledných. Rokujeme s ďalšími, počítam, že v krátkom čase budúceho roku by mohli pribudnúť ďalší investori,“ hovorí primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

57–ročná Anna s 32–ročnou Vierou sú už dlhší čas nezamestnané. Momentálne robia aktivačné práce, aby mali ako ľudia v hmotnej núdzi nárok na finančnú pomoc od štátu. Hovoria, že o prácu v novom závode sa určite budú zaujímať.

„Vidím to ako dobrú príležitosť nájsť si prácu. Lebo zatiaľ je to dosť ťažké so zamestnaním sa v tomto regióne,“ povedala Viera. Primátor mesta vidí dobrú príležitosť nielen pre nezamestnaných, ale aj pre ľudí, ktorí musia za prácou z Kysúc odchádzať do Bratislavy, prípadne do zahraničia.

„Stretávam sa v poslednom čase najmä u týchto ľudí s tým, že by radšej mali pracovné miesto tu, aby nemuseli dochádzať. Tie týždňovky, dvojtýždňovky, mesačné a niekedy aj polročné odlúčenia od rodín robia problémy. Či už vzťahové, ale aj pri výchove detí,“ dodal Grapa. Výrobnú linku v novom závode by mali inštalovať v novembri 2014. Začiatok výroby naplánoval kórejský investor na december 2014, keď by už mali prijať prvých pracovníkov, a dokončenie výstavby závodu na február 2015.

„Každá takáto investícia je na Slovensku vítaná, hlavne v regióne, kde je každé pracovné miesto veľmi dôležité,“ povedal minister hospodárstva Pavol Pavlis.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #automobilky