Návštevnosť Vysokých Tatier sa priblížila k rekordným maximám

Návštevnosť Vysokých Tatier tento rok dosiahla dlhoročné maximum. Vyplýva to zo sčítania turistov, ktoré sa uskutočnilo uplynú sobotu. Počet turistov v najvyššom slovenskom pohorí sa priblížil k rekordu z 80. rokov minulého storočia.

13.08.2014 16:25
debata (5)

„Turistickými chodníkmi Tatranského národného parku prešlo viac ako 24 100 turistov. Za posledných 12 rokov je to najvyššie číslo,“ povedala Lenka Burdová, hovorkyňa štátnych lesov v Tatrách, ktoré sčítania turistov v spolupráci so správou tamojšieho národného parku vykonávajú od roku 1972. Najväčší počet turistov v Tatrách počas jedného dňa, zhruba 26 500, sčítací komisári zistili v roku 1981.

Najviac navštevovanou lokalitou v tatranskom národnom parku je Hrebienok, kam vedie pozemná lanovka zo Starého Smokovca a odkiaľ pokračujú značkované chodníky ďalej do pohoria. Oblasť je tiež obľúbeným cieľom rodín s deťmi. Tradične veľa návštevníkov zavítalo aj na Popradské alebo Skalnaté pleso.

Naopak, najmenej turistov sčítací komisári zistili v chránenej Kôprovej doline, ktorá sa v minulosti stala terčom sporu lesníkov a ochranárov pre ťažbu popadaných stromov v zóne s najvyšším stupňom ochrany.

Údaje zo sčítania turistov lesníci využívajú pri rozhodovaní o tom, v ktorých lokalitách uprednostnia údržbu značených turistických trás. Viacero chodníkov v Tatrách tento rok v máji poškodila víchrica.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #turizmus