Pokles gréckej ekonomiky sa takmer zastavil

Grécka ekonomika v tohtoročnom druhom štvrťroku klesala najpomalším tempom od začiatku hospodárskej recesie v roku 2008.

13.08.2014 12:37
debata

Hrubý domáci produkt sa medziročne znížil iba o 0,2 percenta po prepade o 1,1 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch, vyplýva z predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnil grécky štatistický úrad.

Analytici podľa agentúry Reuters počítali s poklesom 0,4 percenta. Grécka ekonomika sa v uplynulých šiestich rokoch nachádzala v recesii, tento rok sa ale čaká jej návrat k rastu. Popredný grécky ekonomický inštitút IOBE v júli predpovedal, že celoročné rast by mal dosiahnuť 0,7 percenta.

S návratom gréckej ekonomiky k rastu tento rok počíta aj Európska únia a Medzinárodný menový fond (MMF). Podľa ich prognóz by sa mal celoročný HDP zvýšiť o 0,6 percenta.

Štátny tajomník gréckeho ministerstva zahraničia Dmitris Kurkulas však v utorok varoval, že oživenie gréckej ekonomiky by mohli poškodiť negatívne dôsledky ukrajinskej krízy. Podľa zdrojov agentúry DPA z ministerstva financií by aj tá najmenšia hospodárska kríza mohla rastové vyhliadky gréckej ekonomiky zhatiť.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať EÚ a MMF o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch v celkovej hodnote 240 miliárd eur. Grécka vláda výmenou za pomoc masívne škrtala výdavky, znížila dôchodky a mzdy a zvyšovala dane. To prehĺbilo hospodársky útlm a vyvolalo protesty obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #HDP