Únia o náhradách za sankcie rozhodne až v septembri, Poliaci sú nespokojní

Európska komisia až v septembri rozhodne o prípadnej podpore pre farmárov a výrobcov potravín postihnutých ruským zákazom dovozu.

13.08.2014 06:46
debata (31)

Zhodli sa na tom v utorok zástupcovia členských krajín na stretnutí s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo. Poľský minister poľnohospodárstva tento krok kritizoval a volal po rýchlejšom poskytnutí pomoci, napísala agentúra PAP.

Eurokomisár Dacian Cioloș presvedčil zástupcov členských krajín dvadsaťosmičky, že o podpore výrobcom, ktorí teraz nemôžu vyvážať svoj ​​tovar na ruský trh, nemožno rozhodnúť skôr ako v priebehu budúceho mesiaca. Podľa spravodajského webu sme.sk Cioloș uviedol, že komisia potrebuje čas na analýzy a prepočty dopadu sankcií na jednotlivé krajiny a výrobcov

To sa nepáčilo zástupcom niekoľkých krajín vrátane Poľska, ktoré patria k najviac postihnutým štátom. „Vzhľadom na kritickú situáciu týkajúcu sa rýchlo sa kaziacej zeleniny, najmä paprík, paradajok a uhoriek, by malo byť rozhodnutie urobené oveľa skôr,“ uviedol poľský minister poľnohospodárstva Marek Sawicki. Podľa neho problém najviac zasahuje tých poľnohospodárov, ktorí svoje produkty v súčasnosti nemajú kam predať a ani ich nemôžu uskladniť v takých podmienkach, aby vydržali dlhšiu dobu.

Cioloș vraj po tejto námietke poľskej delegácii prisľúbil, že s Varšavou bude problém konzultovať telefonicky. Poľsko podľa ministra navrhlo, že časť ohrozenej produkcie môže poskytnúť ľuďom v núdzi, chcelo by však vedieť, ako bude Brusel schopný poľnohospodárov odškodniť.

Podľa PAP má komisia v rozpočte na mimoriadne situácie 400 miliónov eur ročne. V rámcovom rozpočte na obdobie 2014 až 2020 je podľa Sawického päť miliárd eur na pomoc chudobným ľuďom. Ak by EÚ použila časť peňazí z oboch týchto zdrojov, problémy výrobcov by to vyriešilo, povedal Sawicki. Podľa neho by problém s ruským embargom nahradili poľnohospodárom dve až tri miliardy eur z Bruselu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie