Podvodníci chcú uštvať daniarov

Podvodníci, ktorí si od štátu pýtajú neoprávnené nadmerné odpočty DPH, menia svoje správanie. Kým v minulosti robili medzi sebou rizikové spoločnosti podvody v desiatkach či stovkách miliónov eur, teraz majú daniari na stole viac daňových priznaní s menšími nadmernými odpočtami.

12.08.2014 12:00
debata (37)

Podvodníci to robia v snahe Finančnú správu kapacitne zahltiť tak, aby nebola schopná všetko skontrolovať. K zmene prišlo po tom, čo štát od tohto roka zaviedol elektronický kontrolný výkaz DPH.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka prišli daniari vďaka nemu na 524 karuselových schém, v ktorých suma rizikovej DPH dosahuje spolu takmer 80 miliónov eur. Daniari majú v rukách od začiatku tohto roka 890–tisíc nesprárovaných transakcií, z ktorých je viac ako 300–tisíc rizikových.

zväčšiť
kontrolný výkaz DPH, graf

„Pokračuje trend, kedy veľké nadmerné odpočty rizikových spoločností zmizli takmer úplne, a začína sa objavovať väčšia početnosť menších daňových priznaní s malými nadmernými odpočtami. Znamená to, že spoločnosť, ktorá podávala jedno daňové priznanie na vysokú sumu odpočtu napríklad vo výške 400–tisíc eur, si to teraz rozloží medzi desať, niekedy až tridsať spoločností. Na rôznych úradoch, v rôznych výškach, a to tak, ako keby sa pokúšali o tradičný „fishing“ – teda skúsim, čo vyjde, kde ma daniari skontrolujú a kde nie,“ povedal Daniel Čech, generálny riaditeľ sekcie daňovej a colnej Finančného riaditeľstva.

Jednu schému reťazca pritom tvorí od troch do 30 firiem. Tie medzi sebou vystavujú fiktívne faktúry, nevystavujú ich vôbec alebo si odpočítavajú DPH dvakrát z tej istej faktúry.

„Nie je pravda, že sme na podvodníkov prikrátki a nedokážeme ich všetkých skontrolovať. V tomto smere nám dosť pomáha daňová kobra, v ktorej v spoločných tímoch pracujú ľudia z Finančnej správy, Generálnej prokuratúry a polície,“ hovorí Čech. Vlani daniari odhalili vďaka daňovej kobre neoprávnené nadmerné odpočty DPH vo výške 98 miliónov eur.

Firmy so zahraničným majiteľom

Podobne sa snažia dobehnúť Finančnú správu aj špekulanti, ktorí u nás registrujú spoločnosti, na čele ktorých sú ľudia z iného členského štátu EÚ, prevažne z Maďarska a Rumunska. Spoločnosti sú prepísané na tieto osoby aj v čase, keď sa ich daniari snažia preveriť v rámci kontrol. Nový konateľ sa nezdržiava na území krajiny, nekomunikuje s kontrolnými úradmi, nepodáva daňové priznania. Sú prípady, keď je na čele firmy neexistujúca zahraničná osoba. Väčšinou ide o „podnikateľov“, ktorých meno figuruje vo viacerých firmách. Pôvod tovaru a tiež množstvo tovaru, s ktorým daná firma obchoduje, je z dôvodu nekomunikovania spoločnosti s úradmi ťažko preveriť. Skladovanie tovaru je taktiež spochybniteľné, pretože je podozrenie, že daňové subjekty vedú tieto skladové evidencie účelovo.

Tovar prepravujú tieto firmy väčšinou vozidlami evidovanými mimo Slovenska. Ak chcú daniari podnikateľa preveriť, musia o to požiadať tretiu krajinu, pričom odpoveď z tretej strany je často len veľmi stručná s konštatovaním, že subjekt je nekontaktný a nepodáva daňové priznania. Táto odpoveď nestačí na to, aby daniari mohli jasne preukázať, že dodanie tovaru bolo iba fiktívne.

„V tomto smere sa situácia zlepšuje a komunikácia je lepšia. Napríklad v daňovej oblasti aktívne spolupracujeme s Českou republikou, kam sa slovenskí podvodníci, odkedy sme zaviedli opatrenia na boj s daňovými podvodmi u nás, začali presúvať,“ doplnil Čech.

Neplatenie daní je „v hlave“

Od januára tohto roka platí na Slovensku aj tzv. reverse charge. V praxi to znamená, že plnenie daňovej povinnosti sa prenesie na posledný subjekt v reťazci, ktorý predáva tovar konečnému spotrebiteľovi. V reťazci je tak zamedzené aj napríklad uplatnenie si nadmerného odpočtu. Práve to považujú daňoví poradcovia za najúčinnejší nástroj pri zamedzení daňových podvodov.

„Na zabránenie podvodov pri transakciách voči nezdaniteľným osobám je takisto potrebné pracovať na všeobecnom povedomí ľudí. Je potrebné, aby ľudia pochopili, prečo je potrebné platiť dane. Tu je však problém, že vzhľadom na úroveň cestnej komunikácie, zelene, úrovne vybavenia nemocníc, škôl atď. sa táto motivácia u ľudí stráca. Ľudia musia pochopiť, že platenie daní, či už nimi, resp. ich obchodnými partnermi, sa premietne do vyššej úrovne života nás všetkých. Pokiaľ však ľudia nevidia pokrok v tejto oblasti, budú sa vždy zameriavať len na vlastný prospech a daňový podvod je vždy spojený s dodatočnou finančnou výhodou pre nich a ich rodiny,“ myslí si daňový poradca Peter Pašek zo spoločnosti Accace.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #DPH #Finančná správa