Slovensko zostalo v júli v deflácii, ceny klesajú

Slovensko v júli zostalo druhý mesiac po sebe v deflácii. Ceny tovarov a služieb v medziročnom porovnaní rovnako ako v júni klesli o 0,1 percenta. Informoval o tom v utorok Štatistický úrad SR.

12.08.2014 10:11
debata (2)

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny klesli v júli o 0,1 percenta po júnovom náraste o 0,1 percenta.

Analytici očakávali, že Slovensko sa v júli vymaní z deflácie a že ceny tovarov a služieb sa oproti vlaňajšku nezmenia.

Deflácia zvyčajne zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií, pretože očakávajú nižšie ceny v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. Slovensko bolo v deflácii už skôr v tomto roku, spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní klesali od februára do apríla.

Vývoj cien na Slovensku v júli ovplyvnilo pokračujúce zlacňovanie potravín, ktoré majú veľký podiel na spotrebiteľskom koši. Ceny potravín v siedmom mesiaci klesli medziročne o 1,8 percenta, v júni boli oproti vlaňajšku lacnejšie o 1,7 percenta.

Slovenská centrálna banka (NBS) predpokladá, že ceny tovarov a služieb tento rok na Slovensku príliš neporastú. NBS v poslednej prognóze znížila odhad inflácie na tento rok na 0,1 percenta. Zrýchlenie inflácie NBS očakáva v budúcom roku, a to na 1,6 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #deflácia