Zmiernenie napätia na Ukrajine môže zmierniť sankcie

Moskva považuje potravinové embargo za vynútené predošlými sankciami Európskej únie. Fíni naznačili, že by sa európske sankcie mohli zmerniť, ak by Rusko prispelo k zníženiu napätia na Ukrajine.

10.08.2014 12:25
debata (23)

„Nie sme iniciátormi sankcií, tie boli vynútené. Nechceli sme ich, sú len odvetou,“ vyhlásil v sobotu podľa agentúry RIA Novosti Dmitrij Peskov, hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina. Ak budú sankcie zo strany Západu pokračovať, Rusko bude reagovať odvetnými opatreniami, dodal Peskov.

EÚ: Rusko musí urobiť ústretové kroky

Európska únia by mohla postupne zmierniť sankcie namierené proti Rusku, ak by Moskva prispela k zníženiu napätia na Ukrajine. Agentúre Reuters to v piatok povedal fínsky minister zahraničia Erkki Tuomioja, podľa ktorého EÚ nemieni prijímať odvetné opatrenia za ruský zákaz dovozu potravín z členských krajín. Okupácia ďalšieho ukrajinského územia Ruskom je vraj nepravdepodobná.

Prípadné uvoľnenie sankcií by podľa Tuomioju mohlo prísť v niekoľkých krokoch, práve tak, ako boli opatrenia proti ruským predstaviteľom, podnikom a bankám prijímané. Prvý krok by mohla Európa urobiť bez toho, aby sa Rusko vzdalo anentovaného ukrajinského polostrova Krym. Stačiť by k tomu vraj mohla jasná aktivita zo strany Moskvy smerujúca k upokojeniu situácie za západnou hranicou Ruska.

Moskva však doteraz nedala najavo vôľu k ukončeniu podpory proruských separatistov, počet jej vojakov pri hranici s Ukrajinou, naopak, v poslednej dobe opäť vzrástol.

Ďalšie zostrovanie sankcií podľa šéfa fínskej diplomacie v najbližšej dobe zrejme nehrozí. „Nemyslím si, že EÚ odpovie na ruské odvetnej sankcie ďalšími sankciami,“ povedal minister v narážke na zákaz dovozu európskych potravín a poľnohospodárskych produktov. Ten Moskva zaviedla vo štvrtok v reakcii na doteraz najkomplexnejšie sankcie EÚ voči ruským bankám a podnikom prijaté minulý týždeň.

Podľa Tuomioju sú pre Rusko viac ako samotné sankcie trestom pochybnosti, ktoré o tejto krajine rastú na finančných trhoch. „Rusko samo seba urobilo menej atraktívnym,“ vyhlásil fínsky politik.

Ďalšie obmedzovanie suverenity ukrajinského územia alebo okupácie zo strany Moskvy sa podľa neho Európa zrejme báť nemusí. „Ak by to chceli, už to mohli urobiť.“

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #sankcie #Ukrajina