Argentína žaluje USA v Haagu, vraj ohrozujú jej suverenitu

Argentína požiadala Medzinárodný súdny dvor v Haagu, aby začal konanie proti Spojeným štátom za to, že svojimi krokmi voči argentínskemu dlhu porušuje zvrchovanosť tejto juhoamerickej krajiny. Uvádza sa to v žiadosti Argentíny, o ktorej vo štvrtok informoval Haagsky súd.

07.08.2014 21:03
debata (12)

Je to najnovší krok v mnohoročnom spore medzi Buenos Aires a veriteľmi, ktorí nepristúpili na výmenu dlhopisov po štátnom bankrote Argentíny v rokoch 2001–2002. Argentína sa pre spor minulý týždeň ocitla znovu v stave platobnej neschopnosti.

Argentína v žiadosti tvrdí, že Spojené štáty „porušili suverenitu a štátnu nedotknuteľnosť Argentíny v dôsledku rozhodnutia amerických súdov“. Americký sudca vlani rozhodol, že Argentína musí žalujúcim vlastníkom nerestruktura­lizovaných dlhopisov vyplatiť 1,33 miliardy dolárov skôr, než bude môcť vyrovnať splatnú čiastku ostatným investorom. V júni jeho rozhodnutie potvrdil najvyšší súd USA, čo vyvolalo súčasnú krízu.

Argentína vyplatenie žalujúcich investorov odmietla v obave, že sa k nim pripoja ďalší veritelia. Buenos Aires preto nemohlo vyrovnať splatnú čiastku držiteľom vymenených dlhopisov po bankrote, a na konci júla sa tak krajina druhýkrát za necelých 13 rokov dostala technicky do platobnej neschopnosti. Argentína tvrdí, že záväzky neporušila, pretože peniaze na splátky dlhopisov zaslala bankám, ktoré ale na základe nariadenia amerického súdu odmietli peniaze previesť na účty držiteľov dlhopisov.

Súd v Haagu uviedol, že žiadosť Argentíny preposlal americkej vláde. Dodal, že kým Washington neprijme jeho jurisdikciu, žiadne konanie iniciovať nebude.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Argentína