Nemci sú rezolútni. Zablokovali zbrojársky obchod, hoci nemuseli

Nemecko definitívne zablokovalo zbrojný kontrakt nemeckej spoločnosti Rheinmetall s Ruskom.

04.08.2014 14:50
debata (71)

Vyplýva to z pondelkového oznámenia spolkového ministerstva hospodárstva. Zákazka sa podľa agentúry DPA týka vybudovania bojového výcvikového strediska v Rusku, na ktorom sa Rheinmetall podieľa. Nemecko v reakcii na ruskú anexiu ukrajinského Krymu kontrakt v marci pozastavilo.

Nemecké ministerstvo hospodárstva v pondelok informovalo, že spoločnosti Rheinmetall odobralo povolenie na vývoz bojového simulátora pre ruskú armádu. Kontrakt v hodnote 100 miliónov eur schválila minulá vláda.

Najnovší krok ide podľa zahraničných agentúr nad rámec európskeho embarga na dovoz a vývoz zbrojných produktov, ktoré Európska únia schválila minulý týždeň v rámci nových sankcií proti Rusku. Embargo sa totiž nevzťahuje na už podpísanej zmluvy. Nebude sa teda napríklad týkať francúzskeho predaja výsadkových lodí Mistral Rusku, čo je kontrakt za 1,2 miliardy eur. Francúzsko trvá na tom, že táto dodávka bude pokračovať, čo ale kritizuje nemecký minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

Ministerstvo hospodárstva podľa agentúry Reuters uviedlo, že väčšina zariadenia pre simuláciu bojov do Ruska zatiaľ vypravená nebola a Rusko nie je schopné nekompletný systém využívať. Pokiaľ ide o Rheinmetall, firma vraj má na kompenzáciu v podstate nárok, musí o ňu ale požiadať.

Rheinmetall počas dňa uviedol, že s nemeckou vládou rokuje. Firma opakovane tvrdila, že protiruské sankcie nebudú mať vplyv na jej obchody, pretože bojové výcvikové stredisko, jediný kontrakt firmy s Ruskom, bolo do veľkej miery dodané a zaplatené.

„Toto nie je o peniazoch, toto je o životoch,“ povedal podľa Reuters v pondelok Gabriel na otázku ohľadom prípadných nárokov na odškodné zo strany Rheinmetall a postoje vlády v tejto veci. List Süddeutsche Zeitung napísal, že tréning na simulátoroch by vo výcvikovom stredisku v ruskom Mulino mohlo absolvovať 30 000 vojakov ročne. Centrum sa malo otvoriť v tomto roku, napísala agentúra AFP.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #sankcie