Oligarchovia nebudú tlačiť na Putina, tvrdí jeden z nich

Ruská ekonomická elita nebude tlačiť na prezidenta Vladimira Putina, aby zmenil postoj voči Ukrajine a sankcie Západu ešte zvýšia podporu pre jeho politiku. Vyhlásil to v pondelok vplyvný oligarcha Gennadij Timčenko, ktorý je sám terčom amerických sankcií.

04.08.2014 12:42
debata (7)

Západ sa prerátal, keď očakával, že pre sankcie bude Putinov najbližší okruh tlačiť na zmenu kurzu, povedal Timčenko podľa agentúry Itar-Tass.

„Nie, to možno vylúčiť,“ povedal Timčenko na otázku, či ruská podnikateľská elita dokáže ovplyvniť Putina. „Vladimir Vladimirovič myslí iba na záujmy Ruska. Bodka. V tom nie je možný kompromis. A nám by ani nenapadlo hovoriť o tejto téme,“ dodal. „Je naivné si myslieť, že takýmito metódami nás ktokoľvek zastraší alebo prinúti ustúpiť,“ zdôraznil jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta.

Timčenko kontroluje veľké podiely v ruskom plynárenskom podniku Novatek, producentovi uhlia Kolmar, banke Rossija a petrochemickej firme Sibur. Jeho majetok má podľa agentúry Reuters hodnotu 12 až 16 mld. USD. Na zozname osôb, ktoré USA potrestali za ovládnutie Krymu Ruskom a úlohu Moskvy v kríze na Ukrajine, sa ocitol ako jeden z prvých oligarchov blízkych ruskej vláde.

Po zostrelení malajzijského lietadla, ktoré sa zrútilo minulý meisac vo východnej časti Ukrajiny na území kontrolovanom proruskými separatistami, vystupňovali sankcie proti Moskve Európska únia aj USA. Nové opatrenia sa zameriavajú na ruský finančný, zbrojársky a energetický sektor.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Ukrajina